Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

SAFARI

Zuid-Afrika is een eco-systeem paradijs met een enorme diversiteit aan fauna en flora. The Big-5: leeuw, buffel, olifant, neushoorn en luipaard overleven in de meeste nationale parken. En we kunnen de walvis toevoegen aan het lijst Big-5, tenminste als het op formaat aankomt want de naam Big-5 komt uit de tijd dat er flink jacht gemaakt werd op deze dieren en die werden net door de jagers aanzien als de meest gevaarlijke. Er zijn 20 nationale parken en meer dan 500 kleinere regionale reservaten. Terwijl het ene reservaat tot stand gebracht werd om bepaalde diersoorten te beschermen werd het andere opgericht om fauna en landschappen te beschermen voor het nageslacht. Het meest bekende nationale park is Krugerpark in het noordoosten, een 20.000 km² reservaat waar de Big-5 ongestoord kunnen leven en dankzij de kluster van aanpalende privaat reservaten die geen omheining hebben met Krugerpark, kunnen de dieren hun oeroude migratieroutes behouden.

De meeste nationale parken bieden accommodatie in verschillende prijsklassen, al dan niet eigendom van de staat terwijl bijvoorbeeld in Krugerpark privaat safari lodges gelegen zijn in een privaat concessie. Bezoekers kunnen op eigen houtje rondrijden in de nationale parken of gebruik maken van een georganiseerde excursie al dan niet verzogrt door het nationale park zelf. Reservaten in het noorden van KwaZulu-Natal zijn ook erg bekend om hun diversiteit aan fauna en flora terwijl er in het noordwesten een samenwerkingsverband is tussen Namibië en Botswana: het Kgalagadi Transnationaal Park (voorheen het Kalahari Gemsbok Nationaal Park en het Gemsbok Nationaal Park in Botswana). Dit gigantische reservaat heeft een oppervlakte van 38.000 km², eindeloze Kalahari semi-woestijn, rotsen, duinen, droge rivierbeddingen en typische doornbush.

De Oost-Kaap en Noord-West Provincies zijn malaria-vrij alsook de West-Kaap en de Noord-Kaap Provincies. De rest is laag-risico gebied en het is aan de bezoeker om al dan niet preventie te nemen, vraag hierover meer informatie bij het plaatselijke tropisch instituut of de huisarts.

Behalve Zuid-Afrika zijn de leden van de Big-5 ook te vinden in de volgende landen: Botswana, Zambia, Uganda, Namibië, Kenya, Tanzania, Malawi, Swaziland en Zimbabwe.

Wij bieden:

Mountainbike safaris

Wandel safaris (fvoor alle leeftijden)

Lijnvis safaris

Rivier cruise safaris en mokoro (uitgeholde boomstam)

4x4 safari

Self-drive safari (met huurwagen)

Safari te paard (Zuid-Afrika, Zambia en Botswana)

Op deze pagina vermelden we enkele belangrijke reservaten in en buiten Zuid-Afrika:

Kruger Nationaal Park

Het Krugerpark is niet alleen een van de meest bekende wildparken ter wereld maar ook een van de grootste beschermde en oudste parken. Het is gelegen aan de grens met Mozambique en het omvat bijna 2 miljoen hectaren, een grootte te vergelijken met Wales. Tot de aankomst van de Europeanen zag de regio er waarschijnlijk uit zoals het actuele park, uitgestrekt en wild. Intussen, tijdens de 19de eeuw, onderzochten blanke boeren en jagers de regio en doodden vele wilde dieren. De Boerenoorlog die in 1899 uitbrak deed ook niet veel goeds daar de Boeren zoals de Engelsen zich er van levensmiddelen voorzagen. In mei 1926 werd dit mooie stuk grond eindelijk definitief beschermd en verklaard tot Nationaal Park. Het park werd gedoopt ter ere van Paul Kruger die het land leerde wat natuurbescherming betekende door het oprichten van Sabie Game Reserve in 1898 dat nu deel uitmaakt van het Krugerpark.

Het Krugerpark is de trots van Zuid-Afrika vanwege z’n prachtige landschappen en rijke fauna. Het grootste deel van het park is samengesteld uit open vlaktes bedekt met kort gras en bush waar hier en daar rotsen aan de oppervlakte komen. Men vindt er leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns (de « Big Five ») maar ook cheetahs, giraffen, nijlpaarden en talrijke antilopen. In totaal zijn er 137 zoogdieren, bijna 500 vogelsoorten en meer dan 100 soorten reptielen.

De maximum snelheid in het park is 50km/uur op de asfaltwegen en 40 km/uur op de zandwegen. Openingsuren van het Krugerpark: Zomer: (november tot en met februari) 05H30 - 18H30, Winter: (april tot en met juli) 06H00 - 17H30, maart en oktober: 05H30 - 18H00, augustus en september: 06H00 - 18H00. Alle poorten van de rest camps sluiten gelijktijdig met de het Krugerpark, dus zorg voor voldoende tijd om van de één naar de andere te rijden. Openingsuren voor de restcamps zijn hetzelfde als deze voor het Krugerpark, behalve in het hoogseizoen (november tot en met januari) wanneer de restcamps reeds open gaan om 04H30.

Website: www.sanparks.org

In het westen van Krugerpark zijn er een hele resem privaat reservaten waarvan de meesten grenzen aan de Kruger. Er zijn geen omheiningen zodat de dieren de duizenden jaren lange migratie route behouden. De omheining tussen Mozambique en Krugerpark wordt al jaren niet meer onderhouden en delen van de omheining zijn zelfs verwijderd. Dit gebied staat bekend als het Greater Kruger Conservation Area en is een grensoverschrijdende overeenkomst waaraan Nelson Mandela hard gewerkt heeft.

Chobe National Park (Botswana)

Chobe

Chobe National Park, in northwest Botswana, has one of the largest concentrations of game in Africa. By size, it is the third largest park of the country, after the Central Kalahari Game Reserve and the Gemsbok National Park, and is the most diverse. It is also the country's first national park.

The park can be divided up to 4 areas, each corresponding to one distinct ecosystem:

  • The Serondela area (or Chobe riverfront), situated in the extreme Northeast of the park, has as its main geographical features lush floodplains and dense woodland of mahogany, teak and other hardwoods now largely reduced by heavy elephant pressure. The Chobe, which flows along the Northeast border of the park, is a major watering spot, especially in the dry season (May through October) for large breeding herds of elephants, as well as families of giraffe, sable and cape buffalo. The flood plains are the only place in Botswana where the puku antelope can be seen. Birding is also excellent here. Large numbers of carmine bee eaters are spotted in season. When in flood spoonbills, ibis, various species of stork, duck and other waterfowl flock to the area. This is probably the most visited park section, partly because of its proximity to the Victoria Falls. The town of Kasane, situated just downstream, is the most important town of the region and serves as northern entrance to the park.
  • The Savuti Marsh area, 10 878 km² large, constitutes the western stretch of the park (50 km north of Mababe Gate). The Savuti Marsh is the relic of a large inland lake whose water supply was cut a long time ago by tectonic movements. Nowadays the marsh is fed by the erratic Savuti Channel, which dries up for long periods then curiously flows again, a consequence of tectonic activity in the area. It is currently flowing again and in January 2010 reached Savuti Marsh for the first time since 1982. As a result of this variable flow, there are hundred of dead trees along the channel's bank. The region is also covered with extensive savannahs and rolling grasslands, which makes wildlife particularly dynamic in this section of the park. At dry seasons, tourists going on safari often view warthogs, kudus, impalas, zebras, wildebeests and above all elephants bullying each other. At rain seasons, the rich birdlife of the park (450 species in the whole park) is well represented. Packs of lions, hyenas, zebras or more rarely cheetahs are visible as well. This region is indeed reputed for its annual migration of zebras and predators.
  • Between Linyanti and Savuti Marshes lies a hot and dry hinterland, mainly occupied by the Nogatsaa grass woodland. This section is little known and is a great place for spotting elands.

Het nationaal park bevindt zich in het noordwesten van Botswana en beschikt over één van Afrika’s grootste wilde dieren concentraties. Wat oppervlakte betreft, dit reservaat is het 3e grootste reservaat in Botswana na het Centraal Kalahari Wildreservaat en het Gemsbok Nationaal Park, maar is wel het meest diverse. Het reservaat is ook het eerste in Botswana en beschikt over 4 afzonderlijke ecosystemen:

Het Serondela gebied (of Chobe rivierbedding), bevindt zich in het extreme noordoosten van het reservaat. Karakteristiek voor dit gebied is groene vlaktes en dicht teak woud. De Chobe Rivier vloeit langs de noordoostelijke grens van het reservaat en het is een drinkplaaats voor olifanten en buffels tijdens het droogte seizoen. De erg bekende bijeneter wordt hier vaak gezien langs de rivier. Dit is meer dan waarschijnlijk het meest bezochte deel van het reservaat omdat het niet ver is van de Victoria Watervallen. Kasane, langs de oevers van de rivier, is de belangrijkste stad in de regio en is tevens de meest noordelijke toegang tot het reservaat.

Het Savuti Marsh gebied, 10.878 km² groot, strekt zich uit in het westelijk deel van het reservaat (50 km ten noorden van de Mababe Gate). De Savuti Marsh is een overblijfsel van een groot meer dewelke zijn waterbron afgesloten werd door tectonische aardverschuivingen. Tegenwoordig wordt het gebied gevoed met water door het Savuti Kanaal dat tijdens regenval verschijnt en dan weer opnieuw verdijwnt. Het kanaal stopt vaak met vloeien voor een lange tijd en begint mysterieus opnieuw wat het direct resultaat is van tectonische bewegingen in de regio. Het resultaat is honderden dode bomen langs de kanaal oevers. De regio is ook bedekt met enorme savanne en rollende graslanden wat een dynamische wildpopulatie tot stand brengt. Tijdens het droogteseizoen, toeristen gaan tijdens de safari op zoek naar wrattenzwijnen, kudu’s, impala’s, zebra’s, wildebeesten maar ook vooral olifanten. Tijdens het regenseizoen is het gebied erg in trek bij vogels (450 soorten in het gehele reservaat). Groepen leeuwen, hyena’s, zebra’s en de zeldzame cheetah worden vaak gespot. Daarmee is het gebied ook beroemd voor de jaarlijkse zebra migratie wat uiteindelijk roofdieren aantrekt.

Hwange National Park (Zimbabwe)

Hwange Nationaal Park (voorheen Wankie Game Reserve) is het grootste wildreservaat in Zimbabwe. Het park ligt in het westen, op de hoofdweg tussen Bulawayao en de Victoria Watervallen. Hwange Nationaal Park werdt opgericht in 1928. In de toekomst wordt Hange mogelijk ee opgenomen in het Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation area, een gelijkaardig project dat Zuid-Afrika gedaan heeft met bijvoorbeeld het Greater Kruger Transfrontier Park in samenwerken met Mozambique Het Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area is van een ander kaliber en is een samenwerking van 5 landen. Het park ligt dichtbij de rand van de Kalahari woestijn, een gebied met weinig water en zeer schaarse vegetatie. De Kalahari bush wordt gedomineerd door Zambezi teak,  Camhout (Baphia) en Kalahari Bauhinia Seizoensgebonden wetlands vormen graslanden in dit gebied. Het noorden en noordwesten van het park worden gedomineerd door mopane bos. Het park herbergt meer dan 100 zoogdieren en 400 vogelsoorten, waaronder 19 grote grazers en acht grote carnivoren. Hwange is tevens het enige beschermde gebied in Zimbabwe waar gemsbok en bruine hyena in redelijke grote getallen voorkomen. Ook Afrikaanse wilde honden zijn terug te vinden in Hwange en worden beschouwd als een van de grotere overgebleven groepen in hedendaags Afrika, dit samen met die van Kruger Nationaal Park en Selous Game Reserve. Andere grote roofdieren zijn onder andere de leeuw , waarvan de distributie en de jacht in Hwange sterk gerelateerd is aan de pannen en drinkplaatsen, luipaard, gevlekte hyena en cheetah. Olifanten zijn enorm succesvol in Hwange en de bevolking is gestegen tot ver boven het natuurlijk evenwicht van een dergelijk gebied. De populatie olifanten zet een hoge druk op de middelen van het park. Er is veel discussie over hoe om te gaan met deze problematiek maar voorlopig is er geen pasklaar antwoord en dat geldt evenzeer voor het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika en andere reservaten

Etaosha National Park (Nambia)

Het Etosha Nationaal Park is ongetwijfeld één van Afrika’s bekendste reservaten. Het nationaal park ligt geconcentreerd rond een verzakking, de Etosha Pan. Het park is de thuis van de grootste populatie westelijke zwarte en witte neushoorn, grote kuddes olifanten, de zwartgezicht Impala, leeuwen, vele zoogdier- en vogelsoorten. Etosha werd in 1907 opgericht in opdracht van de Duitse gouverneur Friedrich von Lindequist. De Etosha pan had toen een oppervlakte van zomaar eventjes 100.000 km². In 1947 echter werd beslist om Kaokoland en dus delen van het park af te staan aan de Herero bevolking en na de zogenaamde Odendaal Commission in 1962 werd het reservaat nogmaals in oppervlakte gereduceerd. Tegenwoordig is het park oppervlak 77% kleiner dan de oorspronkelijke oppervlakte! Het noordwestelijk deel van het reservaat bevindt zich in het droge maar panoramisch Kaokoveld – een mosaïc van zandvlakten, bergketens, met rotsblokken bezaaid en begrenst door de Kunene Rivier in het noorden. Kaokoland is bekend als de verblijfplaats van de nomadische Himba bevolking. Een kennismaking met dit merkwaardige volk is beslist een aanrader. Kuddes olifanten leven in de woestijn en zoeken verkoeling op de oevers van de rivieren maar ook giraf, gemsbok en springbokken zijn in de vlakte te vinden.

Okavango Delta (Botswana)

Het gebied was ooit onderdeel van het Makgadikgadimeer, een oud meer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Vandaag de dag mondt de Okavango niet meer uit in zee. In plaats daarvan mondt hij uit in het zand van de Kalahari, waardoor hij 15.000 km² van de woestijn van water voorziet. Elk jaar bereikt 11 kubieke kilometer water de delta. Een deel van dit water stroomt nog verder naar het zuiden naar het Ngamimeer. Het water dat de delta binnenkomt is ongewoon puur vanwege het gebrek aan landbouw en industrieën langs de Okavango. Het water gaat door de zandgrondlagen van de verschillende delta eilanden, en verdampt uiteindelijk waarbij het enorme hoeveelheden zout achterlaat. Dit proces is zo sterk, dat de vegetatie verdwijnt in het centrum van de eilanden, en dikke zoutkorsten ontstaan. De wateren van de Okavangodelta zijn onderhevig aan seizoensgebonden overstromingen, die halverwege de zomer beginnen in het noorden, en zes maanden later in het zuiden. Het water in de delta verdampt relatief snel door de hoge temperaturen. Eilanden kunnen geheel onder water verdwijnen tijdens de overstroming, en weer opduiken aan het eind van het seizoen. De mensen van de Okavangodelta bestaan uit vijf etnische groepen, elk met een eigen etnische identiteit en taal De Okavango is thuis voor een groot aantal dieren, en trekt om die reden jaarlijks duizenden bezoekers.

Central Kalahari Game Reserve

Het Centrale Kalahari Wildreservaat is een erg groot nationaal park dat zich in de Botswana Kalahari halfwoestijn bevindt. Het reservaat is ontstaan in 1961 en beslaat een oppervlakte van 52.800 km² (ongeveer tweemaal de oppervlakte van de staat Massachusetts), en 1/16e van de totale Botswana landoppervlakte) en is daarmee het tweede grootste reservaat ter wereld. Het park biedt heel wat wild zoals giraf, bruine hyena, wrattenzwijn, cheetah, wilde hond, luipaard, leeuw, blauw wildebeest, eland, gemsbok, kudu en rood hartebeest. Het landschap is over het algemeen vlak en slechts begroeid met bush en grassen die de zandduinen bedekken en enkele gebieden met grote bomen. De meeste riviervalleien zijn gefossiliseerd met zoutpannen. Vier gefossilizeerde rivieren meanderen door het reservaat, inclusief de Deception Valley dat zich 16.000 jaar geleden begon te vormen. De Bushmen of San bevolkten het land voor duizenden jaren en waren nomadische jagers. Sinds het midden van de jaren ‘90 van vorige eeuw begon de regering van Botswana de Bushmen te verwijderen van hun gronden omdat ze ‘een probleem waren voor de financiële bronnen’ in het reservaat, zonder in acht te nemen dat eco toerisme meer en meer toenam. In 1997 waren reeds 2/3 van de Bushman bevolking uit het reservaat verwijderd en na de nieuwe golf uitzettingen in oktober 2005 bleven er nog slechts 250 permanente bewoners in het reservaat. Maar in 2006 kwam de beslissing van het Botswana gerecht dat het verwijderen van de Bushman uit het reservaat ilegaal was met als resultaat dat de familie’s terug hun intrek konden nemen in het Centraal Kalahari Wildreservaat. Een enorme bush brand vernietigde grote delen van het reservaat in mid september 2008. De bron van de brand is tot op de dag van vandaag onbekend.