Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

MOZAMBIQUE

Klimaat en temperatuur

Het temperatuur verschil tussen dag en nacht is niet extreem.

De zomer kan erg warm zijn met een lage luchtvochtigheid en over het algemeen weinig neerslag. De winter is aangenaam met een lichte trui in de avond. Zee temperaturen bedragen tussen 22°C in de winter en 29°C in de zomer.

Het tropische klimaat heeft twee seizoenen - droog en nat. Het regenseizoen is van oktober tot maart en het droogte seizoen van april tot november. Meer dan 80% van de jaarlijkse neerslag valt tijdens het regen seizoen. De meeste gebieden krijgen tussen 120 en 200 cm regenval. Jaarlijkse gemiddelde regenval is het hoogst in de westelijke heuvels en het centrale binneland en het laagst in het zuidwesten. Lange periodes van droogte zijn niet ongewoon in het zuiden. Temperaturen grenzen tussen 20°C in juli tot 29°C in januari. Ongeveer de helft van het land is bedekt met woud, struiken en houtland. De natte gebieden worden gekenmerkt door een dicht woud terwijl er savanne is in het binnenland. Mangroven en kokosnoot palmen komen het meest voor langs de kust.

 

Malaria madicatie advies voor duikers

Sommige vormen van malaria in Mozambique zijn resistent tegen Chloroquin.

 

Vraag advies aan uw dokter welke behandeling het beste voor u en reisgenoten geschikt is. Er zijn homeopathische alternatieven op de medicijnen markt.

 

Larium & Mephloquin prophylaxis waren van het begin af onder de loep als het tot duik activiteiten kwam. Het is mogelijk dat een duik resort u niet zal toelaten te duiken als u bovenvernoemde medicatie neemt.

 

Click here to download our Mozambique brochure and diving/snorkeling info:

 

Moçambique English - web.pdf

 

Dive and Snorkel\Scuba Diving Holidays in Mozambique Engl - web.pdf

 

MAIN DISTANCE TABLE - MOZAMBIQUE (km)

Beira

155

Gorongosa National Park

 

776

660

Inhambane

 

 

 

 

 

1170

1059

444

Maputo

 

 

 

 

1024

910

1652

2056

Nampula

 

 

 

239

1305

683

239

2295

Nelspruit

 

 

1452

1337

2080

1650

428

2723

Pemba

486

380

290

684

1372

923

1800

Vilanculos

971

865

245

199

1857

438

2285

485

Xai Xai

 

 

De Republiek Mozambique strekt zich over over 2 504 kilometer langs de Indische Oceaan in het zuidoosten van het Afrikaanse Continent. Het land heeft een totale oppervlakte van 799 384 km².

 

De noordelijke grens met Tanzania wordt gevormt door de Rovuma Rivier. De andere landen die grenzen aan Mozambique zijn Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swaziland.

 

Nagenoeg de helft van het land is een laagplateau en niet minder dan 60 rivieren banen zich een weg naar de Indische Oceaan. De machtige Zambezi halveerd het land en is tevens de natuurlijke grens tussen noord en zuid Mozambique.

 

Munteenheid

 

De munteenheid van Mozambique is de Meticais.
 

Wees voorzichtg bij het wisselen van geld bij de grensposten. Wissel enkel in een bank of officieel wisselkantoor.
 

SA Rand, US$, GBP en Euro worden over het algemeen aanvaard, net als Master Card en Visa.

Amex en Diners Club kaarten en reis cheques worden niet aanvaard of zijn erg moeilijk omwisselbaar.

 

Paspoort en visa

Een paspoort is vereist voor alle bezoekers aan Mozambique. Zuid-Afrikanen hebben geen visa nodig terwijl alle andere nationaliteiten dit wel benodigen.

 

Het is ten zeerste aan te raden op een visa aan te vragen voor de aanvang van de reis daar het verkrijgen van een visa op de luchthaven of grensposten de nodige problemen kan opleveren. Het is mogelijk dat een last minute visa bij de grens eenvoudigweg geweigerd kan worden.

 

Fly-In gasten betalen US$ 30 departure tax bij het verlaten van Inhambane airport.

 

 Self-drive bezoekers

 

•Vuurwapens mogen de grens niet over. het is ook niet meer mogelijk om een wapen achter te laten bij de Zuid-Afrikaanse politie.
 

•Geen enkel huisdier mag de grens over.
 

•Reizigers afkomstig uit landen waar een gele koorst risico is, wordt aangeraden om een vaccinatie te voorzien.

 

•Laat u niet beïnvloeden door mensen die zich voorstellen als officiële grens beambten en die tegen betaling documenten vervolledigen. Er is in geen geval een betaling voor het invullen van documenten.
 

•Neem geen 'runners' aan boord van uw voertuig. Die mensen proberen de wachtrij voor te steken en bieden een fooi aan om u te overhalen dit te doen. Indien u hierin toestemt bent u schuldig aan fraude en corruptie.
 

•Zuid-Afrikanen die naar Mozambique reizen moeten een DA341 formulier voor hun voertuig invullen. Vergewis u ervan dat dit document correct ingevuld is.
 

•Een zogenaamde 'Third party insurance' voor Zuid-Afrikaanse voertuigen is verplicht. Een aantal autoverhuurders laten NIET toe dat hun voertuigen de grens overgaan. Vergewis u ervan indien die beperking van kracht is. Kaapstad.org werkt met een autoverhuurder die grensovergang toelaat.
 

•'s Nachts rijden is helemaal niet aan te raden daar wandelaars en voertuigen zonder verlichting maar ook wilde dieren de wegen kruisen.

 

Maputo en omgeving

Het meest bekende gebouw in Maputo is het Fort of Nossa Senhora da Concecião, een gebouw van meer dan honderd jaar oud. Het Central Railway Station met zijn koperen koepel is ook een bezoek waard.

Maputo (de naam werd in 1975 veranderd) is erg bekend om vis en zeevruchten. Breng een bezoek aan de Central Municipal Market en koop er verse cashew noten, een typisch product van dit land.

Wie het nachtleven wil opzoeken kan terecht op het Feira Popular, waar bars en dans gelegenheden te vinden zijn op de tonen van de Afro/Latino beat.

Een regelmatige ferry dienst vanuit de haven naar Inhaca Island met een bezoek aan het maritiem museum en de oude luchthaven. ook het Portuguese Island en de prachtige zandstranden zijn meer dan de moeite waard.

Een daguitstap, net ten zuiden van Maputo, neemt u naar de moerasgebieden van het 236.000 hectare Maputo Elephant Reserve. Het reservaat strekt zich uit vanaf de zuidelijke tip van Inhaca Island en de Zuid-Afrikaanse grens. Tussen 180 en 200 olifanten leven in het reservaat.