Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

MAURITIUS

Klimaat

Het klimaat is subtropisch tot tropisch, vrij gematigd. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 įC en van november tot april tussen de 24 en 31 įC.

Voor meer informatie over huwelijkspakketten of andere informatie, email ons op jp@kaapstad.org

Wanneer naar Mauritius gaan?
Mauritius is een uitstekende bestemming dwars doorheen het jaar. Het water is het warmst tijdens de zomer van november tot mei, dat is tevens ook het regenseizoen en bijgevolg is het dan ook meer vochtiger. Indien men wenst de dorpen en steden te bezoeken alsook de stranden, dan is de beste tijd de'winter' maanden van mei tot november. Temperaturen zijn dan wel nog steeds rond 28įC.

Transport

Sinds juli 2005 is transport voor studenten, gehandicapten en senioren gratis. Behalve een voormalig industrieel trein netwerk is er geen publiek spoorsysteem. Om de toenemende verkeersdruk te laten afnemen is er een Light Rail Transit systeem geÔntroduceerd tussen Curepipe en Port Louis. De economische haven van het land is Port Louis waar ook de vele cruise schepen aanleggen. Sinds 2013 is de nieuwe Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport open.

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan en ligt circa 855 km ten oosten van het grote eiland Madagascar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika.

Tot de Republiek Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues (109 km≤), Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en met elkaar slechts 71 km≤ groot zijn.

Mauritius, Rodrigues en het eiland Rťunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten op Mauritius voet aan wal zette.

De hoofdstad is Port Louis, dat in 1735 door de Fransen gesticht was en wellicht de naam kreeg van de Franse koning Lodewijk XV.

Geografie

Smalle kuststrook met prachtige stranden. Daarachter oprijzend laaggebergte. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen zijn trouwens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif. Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar nu beslaat dat nog maar ruim 20% van de oppervlakte.

  • Kustlijn: 177 km.

  • Steden: Port Louis, Curepipe, Vacoas-Phoenix, Beau Bassin-Rose Hill, Quatre Bornes

Geschiedenis

Er zijn aanwijzingen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al van het bestaan van het eiland wisten. De Portugezen komt echter de eer toe van de eerste landing op Mauritius, begin 16e eeuw; ze noemden het 'Cirne' (of Zwaan) en het bleek onbewoond te zijn. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-AziŽ, maar vestigden zich nooit.

Het eiland bleef dus onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Hollandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Prins Maurits, graaf van Nassau en vandaar ook de afleiding naar de huidige naam Mauritius. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, een loopvogel. In de zeventiende eeuw is de dodo, die gemakkelijk te vangen was, uitgestorven (door het eten van het vlees en het verwijderen van de eieren). Er resten alleen tekeningen en delen van het skelet van het dier. Ook de reuzenschildpad en het ebbenhout zijn van het eiland verdwenen.

Het eiland werd vanaf 1638 als tussenstation gebruikt, toen het fort Frederik Hendrik was gebouwd, maar echte kolonisatie van Nederlands Mauritius wilde niet erg vlotten. Jaarlijks kwam een schip met een aflossing van de manschappen en nieuwe voorraad aan. Simon van der Stel (beroemd als de gouverneur van de Kaap-kolonie in Zuid-Afrika) ontwikkelde met succes de suikerteelt, dat nog altijd een belangrijk export product is. De kolonisatie van het eiland bracht ook de eerste zoogdieren want die kwamen op het eiland niet voor.

In 1695 werd het eiland zwaar getroffen door een orkaan die de toch al wankele economie van de kolonie deed ineenstorten. De VOC zag er niet veel heil in opnieuw in het eiland te investeren. Nadat de Nederlanders in 1710 naar Kaap de Goede Hoop waren verhuisd, omdat dat beter op de route lag, werd Mauritius in 1721 gekoloniseerd door de Fransen, die het verlaten eiland wel handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Isle de France. De eerste Franse missie naar het eiland werd aangevoerd door Guillaume Dufresne d'Arsel. De Fransen haalden slaven uit Madagaskar en van het Afrikaanse vasteland om de suikerrietplantages te bewerken. In 1768 verbleef Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre op het eiland, die in 1787 Paul et Virginie publiceerde, een tropische idylle die zich afspeelt op het eiland.

In 1810 werd het door de Britten veroverd, voornamelijk omdat het door kapers in Franse dienst werd gebruikt tegen Britse schepen. De Britten doopten op hun beurt het eiland om tot 'Mauritius' en gaven er het predicaat 'Kroonkolonie' aan. Het eiland werd in 1814 bij de Vrede van Parijs officieel ingelijfd bij Groot-BrittaniŽ. In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniŽn, rekruteerden zij, vooral uit Brits-IndiŽ maar ook uit MaleisiŽ en China, grote aantallen contractarbeiders (Ďkoelies', een woord dat ook als scheldwoord gebruikt wordt in Zuid-Afrika voor mensen van Indische afkomst) ter vervanging van de slaven. Pas in 1968 verkreeg het eiland onafhankelijkheid, hoewel het binnen het Gemenebest van Naties is gebleven. In 1992 werd het een parlementaire republiek.