Kaapstad.org/Akho Africa Tours & Safaris

 

         

Click here for your language                

Contact: E-mail

 

Tel: +27 11 760 4618

Tel: +27-82 861 5461

www.kaapstad.org

www.sudafrikareisen.de

www.zuid-afrikareizen.com

 

 

 

 

 

MAURITIUS

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan en ligt circa 855 km ten oosten van het grote eiland Madagascar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika.

Voor meer informatie over huwelijkspakketten of andere informatie, email ons op jp@kaapstad.org of vul het onderstaande formuliertje in.

 

 

 

 

 

Tot de Republiek Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues (109 km²), Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en met elkaar slechts 71 km² groot zijn.

Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten op Mauritius voet aan wal zette.

De hoofdstad is Port Louis, dat in 1735 door de Fransen gesticht was en wellicht de naam kreeg van de Franse koning Lodewijk XV.

Geografie

Smalle kuststrook met prachtige stranden. Daarachter oprijzend laaggebergte. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen zijn trouwens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif. Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar nu beslaat dat nog maar ruim 20% van de oppervlakte.

  • Kustlijn: 177 km.
  • Steden: Port Louis, Curepipe, Vacoas-Phoenix, Beau Bassin-Rose Hill, Quatre Bornes

Het klimaat is subtropisch tot tropisch, vrij gematigd. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 °C en van november tot april tussen de 24 en 31 °C.

Geschiedenis

Er zijn aanwijzingen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al van het bestaan van het eiland wisten. De Portugezen komt echter de eer toe van de eerste landing op Mauritius, begin 16e eeuw; ze noemden het 'Cirne' (of Zwaan) en het bleek onbewoond te zijn. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich nooit.

Het eiland bleef dus onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Hollandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Prins Maurits, graaf van Nassau en vandaar ook de afleiding naar de huidige naam Mauritius. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, een loopvogel. In de zeventiende eeuw is de dodo, die gemakkelijk te vangen was, uitgestorven (door het eten van het vlees en het verwijderen van de eieren). Er resten alleen tekeningen en delen van het skelet van het dier. Ook de reuzenschildpad en het ebbenhout zijn van het eiland verdwenen.

Het eiland werd vanaf 1638 als tussenstation gebruikt, toen het fort Frederik Hendrik was gebouwd, maar echte kolonisatie van Nederlands Mauritius wilde niet erg vlotten. Jaarlijks kwam een schip met een aflossing van de manschappen en nieuwe voorraad aan. Simon van der Stel (beroemd als de gouverneur van de Kaap-kolonie in Zuid-Afrika) ontwikkelde met succes de suikerteelt, dat nog altijd een belangrijk export product is. De kolonisatie van het eiland bracht ook de eerste zoogdieren want die kwamen op het eiland niet voor.

In 1695 werd het eiland zwaar getroffen door een orkaan die de toch al wankele economie van de kolonie deed ineenstorten. De VOC zag er niet veel heil in opnieuw in het eiland te investeren. Nadat de Nederlanders in 1710 naar Kaap de Goede Hoop waren verhuisd, omdat dat beter op de route lag, werd Mauritius in 1721 gekoloniseerd door de Fransen, die het verlaten eiland wel handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Isle de France. De eerste Franse missie naar het eiland werd aangevoerd door Guillaume Dufresne d'Arsel. De Fransen haalden slaven uit Madagaskar en van het Afrikaanse vasteland om de suikerrietplantages te bewerken. In 1768 verbleef Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre op het eiland, die in 1787 Paul et Virginie publiceerde, een tropische idylle die zich afspeelt op het eiland.

In 1810 werd het door de Britten veroverd, voornamelijk omdat het door kapers in Franse dienst werd gebruikt tegen Britse schepen. De Britten doopten op hun beurt het eiland om tot 'Mauritius' en gaven er het predicaat 'Kroonkolonie' aan. Het eiland werd in 1814 bij de Vrede van Parijs officieel ingelijfd bij Groot-Brittanië. In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniën, rekruteerden zij, vooral uit Brits-Indië maar ook uit Maleisië en China, grote aantallen contractarbeiders (‘koelies', een woord dat ook als scheldwoord gebruikt wordt in Zuid-Afrika voor mensen van Indische afkomst) ter vervanging van de slaven. Pas in 1968 verkreeg het eiland onafhankelijkheid, hoewel het binnen het Gemenebest van Naties is gebleven. In 1992 werd het een parlementaire republiek.

 

Boeking/info Mauritius:

Naam: Email:
Land: Tel:

Aankomst: Vertrek:
Uw aanvraag: Aantal personen:

 Beste tijd om te reizen ] Self-drives & Rondreizen ] Mozambique ] Schoonheid safari ] Charter vluchten ] Soweto ] Lesotho ] Kaapstad.org English ] Kaapstad.org Français ] Kuuroorden ] Huren of kopen ] Safari ] Zambia ] Hartelijk dank ] Accommodatie ] Rolstoel en Senior ] Kaapstad.org Deutsch ] Duik Resorts ] Mobilhome - Camper ] Zimbabwe ] Botswana ] Swaziland ] [ Mauritius ] Uganda ] Seychelles ] Namibia ] Algemeen ] Autoverhuur ] Sport en activiteiten ] Conferenties ] Ride a Bike ] Golf ] Treinreizen ] Bedrijfsprofiel ]