Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

MALAWAI

De Republiek Malawi, voorheen bekend als Nyasaland, bevindt zich in het zuidoosten van het Afrikaanse Continent en is volledig ingesloten door zijn buurlanden met Zambia in het noordwesten, Tanzania in het noordoosten en Mozambique in het oosten, zuiden en westen. Malawi heeft een oppervlakte van 118.000 km² met een geschatte bevolking van rond 16'777.547. De hoofdstad is Lilongwe en is meteen ook de grootste stad in het land. De tweede grootste stad is Blantyre, de derde Mzuzu en de vierde grootste is de voormalige hoofdstad Zomba.

De naam Malawi komt van de Maravi, een oude naam voor de Nyanja bevolking die in het gebied leefden. Soms wordt wel eens verwezen naar 'The Warm Heart of Africa'.

Malawi behoort tot de kleinste landen in Afrika terwijl Lake Malawi zowat een derde van het land oppervlak beslaat.

Januari tot maart is het 'Emeral Season' of het groene seizoen, het is het seizoen van nieuwe generaties, nieuw voedsel en herboren worden. Vogels broeden en het is geboorte seizoen voor veel andere diersoorten. Er is tijdens die periode heel wat regen maar die valt vooral tijdens de nacht. Onder andere dankzij de regenval bereiken de Victoria Watervallen hun hoogste waterstand met de piek in maart. Het is warm en een regenjas bij de hand hebben is nodig. De regen blijft weg in april en mei doch af en toe een flinke bui is nog altijd mogelijk. Het gras is groen en hoog, de hemel klaart uit en de lucht is blauw terwijl een nieuwe generatie dieren het nest verlaat en migrerende vogels verlaten het land.

Juni en juli is het 'droogte seizoen', winter dus. Het gras droogt op en het is makkelijk om wild te zien, vooral in de Luagnwa Vallei. De dagen zijn warm maar het wordt toch wat koud tijdens de nacht vooral in de vroege uurtjes. Een jas bij de hand is dan wel nodig.

 

De bush is droog in augustus. Het weer varieerd tussen koel en heet maar een koudere prik is nog altijd mogelijk.

September wordt heet, droog en mistig terwijl de bomen bloessems krijgen en bladeren verliezen.

Oktober is de lente en tegen het eind van de maand beginnen jongen te verschijnen. Het weer is droog en heet terwijl wolkenstapels beginnen te vormen. Er is sporadisch regen dat de boel wat afkoelt en voor verfrissing zorgt. Tijdens deze periode kan het heet worden tot 45°C in de schaduw.

November en december zijn de piekmaanden, het is de mooiste tijd van het jaar. De migrant vogels komen aan en het is daarmee ook het beste seizoen om vogels waar te nemen. Dankzij het vocht verschijnen ook vliegende insecten (soms in heel grote hoeveelheden die urenlang in de lucht kunnen hangen zoals bijvoorbeeld vliegende mieren). Samen met de insecten komt er koelere lucht maar ook een hogere vochtigheidsgraad. Het weer is heet, vochtig en een namiddag onweer kan verschijnen. Een dergelijk onweer is vaak erg spectaculair!