Kaapstad.org/Akho Africa Tours & Safaris

 

         

Click here for your language                

Contact: E-mail

 

Tel: +27 11 760 4618

Tel: +27-82 861 5461

www.kaapstad.org

www.sudafrikareisen.de

www.zuid-afrikareizen.com

 

 

 

 

 

DUIKSPORT EN SNORKELEN IN MAPUTOLAND

Coral Divers Lodge

Coral Divers biedt een gamma verschillende accommodatie types, van safari tenten tot en-suite hutten.

Mseni Lodge

 

De Maputaland riffen zijn de meest zuidelijke koraalriffen in Afrika, dankzij de subtropische Agulhas golfstroom.

Rock Tail Lodge

+

Een verblijf in de lodge geeft meteen een totaal ander beeld van een ‘strand vakantie’

Sodwana Bay Lodge

 

Sodwana Bay Lodge Scuba Centre beschikt over de een PADI 5-STAR IDC duikschool dat geschikt is om duikers te trainen tot op internationaal niveau.

Tonga Beach Lodge

Thonga Beach Lodge is gelegen in een beschermde baai omgeven door prachtig kust duinenwoud.

Rocktail Beach Camp

+

Rocktail Beach Camp bevindt zich op 30 minuten rijden van de zusterlodge Rocktail Bay Lodge.
Mozambique

Uitstekende duik en snorkel mogelijkheden langs de Indische Oceaan in een nog vrij onbekend land.

 

RIF INFORMATIE – SODWANA BAY – KWA-ZULU NATAL

Het koraalrif complex van Sodwana Bay bevindt zich op  27° 33’ 28” S en 32° 41’ 10” E, één van s’werelds meest zuidelike rif systemen. De meeste riffen warden vernoemd naar hun afstand ten opzichte van Jesser Point waar de boten lanceren.

Water temperatuur

De gemiddelde water temperatuur is 23°C met een maximum van 28°C tussen maart en april. De minimum temperatuur wordt bereikt tussen augustus en september tot 20°C.

Raggie Reef

Dit is Sodwana’s dichtsbijzijnde en ondiep rif. Diepte is gemiddeld 9 tot maximum 13 meter en bevindt zich op een kwart mijl van het strand. Tijdens de zomer komen er heel wat ragged-tooth haaien voor wat op zich een unieke ervaring is voor duikders.

Stringer

Tussen een kwart en 2 mijl van het strand bevindt zich het Stinger Rif en is opgebouwd uit twee rotsformaties met een diepte tussen 12 en 14 meter. Een ontmoeting met de kikkervis, anemoonvis, ghost pipe vis, roggen, murenen en schildpadden zijn verzekerd. Niet alleen grote roofvissen komen er voor, tevens is het rif een geboorteplaats voor jonge vissen. Een rif met wereldklasse dat het best te bezoeken op dagen met minder sterke golfslag.

2 Mile

Het grootste rif in de Sodwana omgeving: 1,8 km lang en 900 m breed. De gemiddelde diepte is van 12 meter tot 8 meter terwijl het diepste punt 18 meter is. 2 Mile biedt de beste zichtbaarheid daar het rif het minst diep is van alle 5 grote Sodwana riffen. De topografie van het rif maakt het nog boeiender met overhanende rotsformaties en nauwe passages. Duiken is mogelijk van de ene locatie naar de andere.

Malaria madicatie advies voro duikers

Sommige vormen van malaria in Mozambique zijn resistent tegen Chloroquin.

 

Vraag advies aan uw dokter welke behandeling het beste voor u en reisgenoten geschikt is. Er zijn homeopathische alternatieven op de medicijnen markt.

 

Larium & Mephloquin prophylaxis waren van het begin af onder de loep als het tot duik activiteiten kwam. Het is mogelijk dat een duik resort u niet zal toelaten te duiken als u bovenvernoemde medicatie neemt.

 

Noordelijk 2 Mile

Wayne’s World – een ietswat diepere duik op het 2 Mile Rif, 16 meter…

Het rif is relatief vlak in vergelijking met de andere locaties op het rif. Naast het kleurrijke aspect zijn er heel wat zachte koralen.

Pinnacles – net ten zuiden van de eigenlijke Pinnacle bevindt zich een zandbank tot 12 meter diep. Er is een kleine grot aan de westelijke kant met zandplaten die de thuis zijn van de witte rif haai. Tot drie haaien werden opgemerkt in één grot!

4 Buoy – grote groeven worden gevonden tussen Pinnacles tot aan 4 Buoy en openen tenslotte uit op een zandvlakte. Visscholen komen er voor die zich verbergen onder overhangende rotsen en nauwe doorgangen. Honeycomb murenen, die zich verbergen in de vele kleine grotten, komen vaak voor op dit deel van het rif.

Cat Reef – dit rif is gelijkaardig aan het Wayne’s World rif, echter wel dieper tot 18 meter. Roofvissen worden er vaak opgemerkt aan de kant van de open zee. De grote verscheidenheid aan zachte en harde koralen, biedt uitstekend schuilplek voor Chocolate Dips, Goldies en Juvenile Butterfly vis om er slechts een paar te noemen.

Central 2 Mile

Coral Gardens – Coral Gardens staat bekend om zijn verscheidenheid aan zadchte en harde koralen en is nagenoeg vlak met een maximale diepte van 12 meter. Duikers die erg observerend zijn zullen er de kleurrijke nudibranchs zien.

Arches – sandplaten met rotsblokken die boogvormen aangenomen hebben en variëren in vormen en format. Een van die bogen is vrij omvangrijk en spectaculair. Maximum diepte is 13 meter.

Deep Sponge – Deep Sponge ligt parallel met 2 Mile maar 500 meter verder de zee in. Diepte varieerd tussen 20 en 35 meter. Een heerlijk diepe duik waarbij vaasvormige sponzen, roofvissen en andere marine dieren kunnen bewonderd worden. Dit rif is een uitstekende optie wanneer de stroming op 2 Mile te sterk is.

Zuidelijk 2Mile
Caves & Overhangs
– Caves and Overhangs biedt ongelooflijk mooie koraal formatives, vooral bestaande uit bord en gewei vormige koralen, daarinboven zijn er rotsformaties vol grotten. Het visleven is er goed vertegenwoordigd wat de duik erg kleurrijk maakt.

Chain – dit rif heft zijn naam verworven dankzij de anker ketting op de bodem. De ketting is tegenwoordig deel van het rif en is moeilijk op te merken. Een groot aantal scheermes vislippen en tapijt anemonen komen er voor.

Zambi Alley – Zambi Alley is een zand kanaal dat Antons scheidt van Chain. Het rif is vernoemd naar de speerduikers die in het verleden de Zambezi haaien observeerden. Maximale diepte is 16 meter.

Antons – dit rif is erg goed opgebouwd en daardoor erg populair bij duikers. Er is een groot aantal koraalsoorten in de richting van de open zee alsook visscholen. Zeeschildpadden worden vaak opgemerkt in het zuidelijk deel van het 2 Mile Rif. Maximale diepte is 16 meter.

5 Mile

Dit rif bevindt zich op een diepte van 18 - 22 meter. Indien u uit bent op koraalleven, dan is 5 Mile de plek bij uitstek. Het rif heeft de grootste diversiteit aan koralen in de Sodwana regio, wat op zich het meest fragile plekje is. De grote bedden gewei, paddestoel en bord koralen vormen een schuilplaats bij uitstek voor de kleurrijke vissoorten. Tijger, wit getipte en zwart getipte rif haaien komen er vaak voor. Het vlakke koraalbed vol gaten en kraters is erg aantrekkelijk, een gat bijvoorbeeld bevat een heleboel marineleven.

Ribbon

Ribbon ligt op enkele honderden meter van het strand, lang het 5 Mile Rif met een diepte tot 20 meter. Ribbon bestaat uit 2 smalle rif systemen, gelijkaardig aan dat van Stringer reef. De naam komt van de Lintaal die vaak huist op de randen. Duivelvuur vis wordt vaak opgemerkt in het noorden en dankzij de topografie van het rif ook roofvissen zoals de barracuda, Koningsvis en haaisoorten. Erg interessant voor wie foto’s wil nemen.

7 Mile

Het meest populaire van de verder gelegen riffen met een diepte tussen 15 en 24 meter. De meeste duiken gaan niet dieper dan 20 meter wat meer tijd geeft op de bodem. Wat het rif zo interessant maakt zijn het groot aantal vissoorten en vrij zwemmende visscholen. Hier hebben duikers de kans om erg grote vissen te zien. 7 Mile Rif wordt beschouwd als één van de top duik bestemmingen in de wereld.

Ramsey

Vernoemd naar Dr. Ramsey die in het verleden heel wat onderzoek gedaan heeft over koraalgroei op de Maputuland riffen. Duiken op het rif is recent heropent en weinig bezoekers kennen het rif. Dit 20 meter diepe rif is vrij dicht bij de kust. Opnieuw een rif dat erg goede fotografische mogelijkheden biedt.

9 Mile

Dit is het verste rif, 14 km ten noorden van Jesser Point en 500 meter van het strand.

De boottocht naar het rif, dat niet altijd toegangkelijk is vanwege het wee, neemt 20 tot 40 minuten in beslag. Hoogtepunt op het 9 Mile Rif is de Groene Boom koraal dat omringt wordt door honderden Goldies, een spectaculair ding om de zien. De ‘groene boom’ groeit tot een halve meter hoog en komt op de rand van de rotsen voor. Even ten zuiden van de ‘Green Tree’ koraal is een spectaculair systeem met overhangende rotsen en grotten. Diepte van het rif is 14 tot 21 meter. Een van de hellingen gaat nagenoeg naar de oppervlakte met een diepte van 6 meter.

Hotspot

Het vlakte rif op 25 meter diepte valt plotseling naar 30 meter diepte. De kans op het zien van grote roofvissen vergroot aangezien deze vissen graag patrouilleren langs de rand op zoek naar prooi. Niet een echt bekende bestemming maar wel erg in trek bij vissers die het rif al te goed kennen.

 

 Beste tijd om te reizen ] Self-drives & Rondreizen ] Mozambique ] Schoonheid safari ] Charter vluchten ] Soweto ] Lesotho ] Kaapstad.org English ] Kaapstad.org Français ] Kuuroorden ] Huren of kopen ] Safari ] Zambia ] Hartelijk dank ] Accommodatie ] Rolstoel en Senior ] Kaapstad.org Deutsch ] [ Duik Resorts ] Mobilhome - Camper ] Zimbabwe ] Botswana ] Swaziland ] Mauritius ] Uganda ] Seychelles ] Namibia ] Algemeen ] Autoverhuur ] Sport en activiteiten ] Conferenties ] Ride a Bike ] Golf ] Treinreizen ] Bedrijfsprofiel ]