Contact: E-mail

 

Tel:

+27-11 462.63.03

+27-72-423.35.25

Local fax: 086.648.35.23

South Africa's largest webpage

De grootste Zuid-Afrika website

     

Click here for your language                    

 

 

                          

Het kopen van een eigendom in Zuid-Afrika

Kaapstad.org helpt met de keuze van agent en het verstrekken van legale informatie. We kunnen zelfs onderhandelen over de prijs van het eigendom terwijl u in het buitenland verblijft. Indien u reeds een eigendom in het land heeft kunnen wij helpen om de woning te verhuren en de gepaste huurder te vinden.

Kopers van een woning in Zuid-Afrika krijgen meer waar voor hun geld dan in andere landen. Speciaal de streek van Kaapstad is erg populair, vooral de Atlantic Sea Board tussen Green Point en Houtbaai. Andere plaatsen dit erg interessant zijn om te investeren zijn de Westkust, Blouberg, North en South Coast van Durban (Kwazulu Natal) en de Kaapse Wijnlanden.

Het kopen van een eigendom gebeurt niet zomaar, het is daarom erg belangrijk om de juiste agent keuze te maken.

 

De Zuid-Afrikaanse vastgoedmarkt is een erg onregelmatige markt en er is nauwelijks controle op wanpraktijken. Het komt er dus eigenlijk op neer dat zowat iedereen eigendommen kan verkopen als agent.

De grotere agentschappen hebben de steun van een organisatie Eaab (Estate Board), een overkoepelende organisatie dat de belangen van de lidmaten verdedigd. Indien er onregelmatigheden onstaan laat deze organisatie gewoonweg de koper in de kou staan hetgeen vrij dicht bij corruptie komt. In feite heeft de Estate Board teveel belangenvermenging. Het is net daarom dat het zo uiterst belangrijk is om de juiste agent de kiezen.

De juiste agent zal de correcte werkwijze doen en vooral informatie verschaffen en de procedure haarfijn uitleggen. De verkoop van een woning wordt uiteindelijk afgesloten door een advocaat die in samenspraak met u en de agent aangewezen wordt. Uiteraard kan u zelf een advocaat aanwijzen. De advocaat zal dan de normale legale procedure doorlopen om het eigendom te registreren.

  

Hou de volgende raadgevingen in acht:

 • make er zeker van dat u een kopie van het ondertekende contract, getekend door beide partijen (koper en verkoper) krijgt binnen de wettelijke termijn.
 • het is aan te raden om pas in de aangekochte woning in te trekken nadat de woning geregistreerd is. U kan echter wel in de woning intrekken voordat dit gebeurt is maar dit kan in het slechtste gevallen nare legale gevolgen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om correcte informatie te krijgen van de advocaat en agent.
 • lees het contract alvorens de ondertekenen. Een lang contract kan heel wat 'tricky' dingen bevatten.
 • vergewis u ervan dat de commissie op verkoop/aankoop het overeengekomen percentage is. De commissie structuur kan met de agent onderhandeld worden.
 • Commissie op de koop en verkoop van woningen in Zuid-Afrika is vanaf 6%. Aanvaard geen te hoge commissie op een complex contract. Dat is een praktijk dat al te vaak toegepast is wanneer het om een buitenlandse koper gaat.
 • laat geen veranderingen toe in het contract nadat u ondertekend heeft tenzij dit overeengekomen is en opnieuw ondertekend wordt door de koper en verkoper!!
 • ga na bij de gemeente of de aangekochte woning wel degelijk volledig uw eigendom zal zijn. Veel agenten verkopen woningen met tuin en oprit terwijl een groot deel staatseigendom is maar door de vorige eigenaars ingepalmt is. Vergewis u eerst van dit alvorens het contract te ondertekenen.
 • indien een lening van de bank nodig is kan uzelf of de agent met verschillende banken onderhandelen.
 • eis van de agent een 'beetle and electricity certificate', dit moet ook in het contract vermeldt staan. Vraag naar een kopie van de certificaten, geen lege beloften. Vaak betaald men voor het certificaat maar niets is ondernomen om bijvoorbeeld de electrische leidingen te controleren of vervangen.
 • probeer aanwezig te zijn op het eigendom wanneer de electrische werken uitgevoerd worden. Indien u dat niet doet zit u achteraf met de gebakken peer. Vaak dagen de electriciens niet meer op nadat die door de verkoper betaalt werden. Controleer ook de correcte werking van de apparaten.
 • zorg voor een levensverzekering al dan niet inbegrepen in de overeenkomst met de bank of bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze. Hetzelfde kan met een brandverzekering.
 • indien u koopt in een 'security complex', vraag na wat de maandelijkse gemeenschappelijke kosten zijn.
 • controleer het alarm en zwembad installatie om na te gaan of dit degelijk werkt.
 • laat in het contract vermelden welke structuren er blijven na de verkoop (kasten, bar, zwembad apparatuur). Vraag een dergelijke lijst en laat die in het contract vermelden. Eis dit van de agent indien dit niet beschikbaar is.
 • indien u een eigendom koop nabij het strand moet u er zich van vergewissen of het strand al dan niet kan bereikt worden zonder noodwendig door uw eigendom te begeven. In November 2006 is een wet van kracht dat de overheid het recht geeft om grond in beslag te nemen en op die manier het publiek het recht te verschaffen om het strand te bereiken. Informeer zelf of laat de agent informeren bij de locale authoriteiten.
 • eenmaal dat het eigendom geregistreerd is op uw naam, verander dan ook de naam van de rekening houder op de electriciteit en water rekening. Indien u dat niet doet kan u tot verrassingen komen te staan. Vaak gebeurt het dat de vorige eigenaar de rekeningen niet betaalde. De aanmaningen komen dan in uw brievenbus terecht en dat kan nare gevolgen hebben met de deurwaarder.
 • ga na of het eigendom zich bevindt in een veilige buurt. Ga eventueel bij de politie om uit te vinden of dat zo is. Agenten willen al te vaak een eigendom verkopen aan een buitenlander koste wat kost.

  

Huren op lange termijn

Kaapstad.org kan u helpen om een gepaste huurwoning te vinden. Indien u reeds een woning in het land heeft kunnen wij helpen om de gepaste huurder te vinden.

 

Bouwgrond te koop

Een investering, uw droomhuis of een vakantieverblijf van uw dromen. In Zuid-Afrika is er nog ruimte zat voor open bebouwing.

Boeking/info:

Naam: Email:
Land: Tel:

Aankomst: Vertrek:
Uw aanvraag: Aantal personen:

 Accommodatie ] Beste tijd om te reizen ] Self-drives & Rondreizen ] Import en Export ] Mozambique ] Schoonheid safari ] Charter vluchten ] Soweto ] Lesotho ] Strand hotels ] Kaapstad.org English ] Kuuroorden ] [ Huren of kopen ] Safari ] Zambia ] Hartelijk dank ] Kaapstad.org Deutsch ] Duik Resorts ] Mobilhome - Camper ] Botswana ] Swaziland ] Namibia ] Algemeen ] Autoverhuur ] Sport en activiteiten ] Conferenties ] Ride a Bike ] Golf ] Treinreizen ] Bedrijfsprofiel ]