Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

BOTSWANA

Okavango Delta

De Okavango Delta is 's werelds grootste binnenlandse delta dat zich uitspreid in de onmetelijke zandvlakten van de Kalahari. De Okavango Delta heeft een oppervlakte van 15.000 km². In dit gebied mondt Afrika's derde langste rivier uit, de Okavango. De rivier ontspringt in de Angolese Hooglanden en vloeit weg van de Atlantische Oceaan en doorheen de Caprivi Strip om uiteindelijk uit te monden in een delta van meren, lagunes en een labyrint van kanaaltjes. Niet te verwonderen dat de Okavango Delta maar liefts 95% van Botswana's oppervlakte water heeft.

De permanente watervoorziening en graslanden zorgen voor een uitstekend habitat voor grazers en watervogels. Op de grazers komen bijgevolg ook de carnivoren af.

Na de jaarlijkse regenval in Angola vloeit er langzaam water naar de Okavango samen met vruchtbaar sediment dat zich de afgelopen eeuwen afgezet heeft in het gebied.

Niet alle safari lodges zijn bereikbaar met een normale personenwagen en de bereikbaarheid met een 4x4 voertuig vergt vaak goede ervaring met dergelijke voertuigen. In sommige gevallen zijn kampen enkel bereikbaar met kleine vliegtuigjes.

 

Moremi Game Reserve

Het Moremi reservaat is het best te bezoeken gedurende de droge wintermaanden tussen juli en september. In dat seizoen drogen de pannen op en verzamelt het wild zich rond het schaarse water. Game viewing gebeurt in het gebied met een traditioneel 4x4 safari voertuig, per motorboot of kano.

Het reservaat heeft in 1976 een oppervlakte van 3800 km², in de jaren '90 komt er nog eens 1050 km² bovenop waarvan 20% Okavango Delta. Het reservaat is bereikbaar vanuit Maun en verder naar het noordoosten in de richting van Shorobe langs een geasfalteerde weg dat op het eind overgaat in een gravel weg. Voorbij de Buffalo Fence wordt de weg diepe 4x4 zandsporen tussen mopane en acacia houtland. Op minder dan 100 km van Maun bereiken bezoekers de zuidelijke toegang van het Moremi Game Reserve.

 

Chobe Nationaal Park

Wereldberoemd reservaat, gesticht in de jaren '60 en mag zeker de hoofdstad der Afrikaanse olifant genoemd worden. Het reservaat telt het grootste aantal olifanten, zebra en leeuw op het Afrikaanse continent die leven in immense graslanden van de Savuti.

In 1931 kwam de vraag om het intensieve jagen tegen te gaan en het stichten van een reservaat. Dat komt er een jaar later toen 24.000 km² tot reservaat uitgeroepen wordt. In 1933 komt er nog eens 31600 km² bij en in 1960 krijgt het gebied de naam Chobe. Chobe wordt in 1967 het eerste nationaal park van Botswana. In 1975 verdwijnen de laatste leefgemeenschappen uit het reservaat en in de jaren '80 voegt men er nog eens 10.500 km² aan het gebied toe.

Chobe biedt verscheidene ecosystemen: vlakten en wouden van de Srondela in het noordoosten, de Savuti in het westen, het Lynyanti Moeras in het noordwesten en het droge terrein in het centrale deel.

De dramatische trek van duizenden zebra en wildebeest is een jaarlijks spektakel in het regenseizoen en nadat het water zich terugtrekt migreren de dieren opnieuw naar het permanente watergebied in het noorden. Tijdens het droge seizoen zorgt de Chobe voor het nodige water en trekt duizenden olifanten en buffels aan.

In Chobe leven er 120.000 olifanten, dat betekent de dichtste bevolking op aarde met zo maar eventjes 5 olifanten per km². De bevolkingsdichtheid van olifanten is zelfs 3 maal hoger dan de menselijke bevolking. De grote concentratie Afrikaanse reuzen (de olifanten in het reservaat zijn de grootste in Afrika) brengt enorme ecologische problemen met zich mee. De druk op het land is er zodanig hoog dat wetenschappers dringende maatregelen moeten treffen om het natuurlijk evenwicht te herstellen en totale destructie van het landschap te voorkomen.

 

Kgalagadi Trans-Frontier Park

Het reservaat is een internationale samenwerking tussen Zuid-Afrika en Botswana en is één van de grootste natuurgebieden ter wereld. Het Mabuasehube en Gemsbok National Park in Botswana werden samengevoegd met het Kalahari Gemsbok Nationaal Park in Zuid-Afrika. Dit grensoverschreidend project beslaat op oppervlakte van 38.000 km². Dankzij de internationale samenwerking kunnen toeristen en dieren vrij migreren door het gebied.

Het reservaat situeert zich op 850 km ten zuidwesten van de hoofstad Gaborone en kan bereikt worden via de geasfalteerde weg naar Tsabong (ongeveer 550 km) en dan nog eens 310 km over gravel wegen. Een andere route is vanuit Gaborone naar Hukuntsi op geasfalteerde wegen (530 km) en verder via een 171 km lang zandpad naar het park. Een 4x4 is uiteraard geen overbodige luxe voor beide routes.

 

Thanking Britannica for the above map.

Centraal Kalahari Game Reserve

Het reservaat is één van de grootste natuur bewaargebieden in Afrika en het tweede grootste ter wereld met een oppervlakte van 52.800 km².

Typisch voor het gebied is het opbloeien van de natuur na de jaarlijkse regenval tussen laat november en begin maart. De regenval is zowat tussen 170 tot 700 mm. In dit jaargetijde moeten reizigers goede rijervaring hebben met 4x4 voertuigen. Ook moeten bezoekers volledig instaan voor hun eigen comfort (brandhout, drinkwater, voedsel...)De beste tijd van het jaar om het gebied te bezoeken is van december tot april.

Khutse Game Reserve

Het in 1971 opgerichte natuurreservaat heeft een totale oppervlakte van 2500 km² met typische droge savanne.

Het Khutse reservaat kan bereikt worden via Gaborone en Molepolole via een 210 km lange asfalt en gravel weg. Bezoekers verlaten het asfalt nabij Lethakeng Village (en daar vindt men ook meteen het laatste benzinestation). Het gebied grenst aan het Central Kalahari Game Reserve en bezoekers hebben wel degelijk een 4x4 voertuig nodig.

 

Makgadikgadi National Park

Het Makgadikgadi en Nxai Pans zijn beroemd geworden dankzij de beroemde Dr. David Livingstone. Het Makgadikgadi en Xxai Pan Nationaal Park hebben een geschatte oppervlakte van 12.000 km². Het reservaat is vooral bekend om zijn enorme natuurlijke opleving na de jaarlijkse zomer regens maar ook om zijn enorme baobab's.

Bij het verkennen van het park is een 4x4 voertuig vereist.

 

 

Klik op de foto voor een overzicht van alle interessante bestemmingen in Botswana