Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

 

BESTEMMINGEN

Zuid-Afrika wordt vaak beschreven als de 'Rainbow Nation' (Regenboog Natie), een term dat Aartsbisschop Tutu gebruikte om na de val van Apartheid in 1994 te verwijzen naar de culturele smelkroes dat Zuid-Afrika is.

 Deze term werd later doorgetrokken door president en wereldicoon Nelson Mandela, tijdens de eerste maanden van zijn presidentsschap "Each of us is as intimately attached to the soil of this beautiful country as are the famous jacaranda trees of Pretoria and the mimosa trees of the bushveld - a rainbow nation at peace with itself and the world..."

De term 'Rainbow Nation' verwijst niet enkel en alleen naar de culturele smeltkroes van het land maar ook naar de enorme diversiteit aan landschappen, fauna en flora...van de kleinste van de 6 flora gordels op de wereld, in de Kaap, tot het bushveld in het noordoosten en de Kalahari woestijn in he noordwesten.

De 'kerst op de taart' is de 'Moederstad', zoals vaak verwezen wordt naar Kaapstad.

En naast dit...het wereldvermaarde Kruger Nationaal Park en er is veel meer zoals de malari-vrij wildreservaten in de Oost-Kaap, Noord-Kaap en Noord-West Provincies en enkele andere delen van dit prachtige land.

Zuid-Afrika

Op weg naar Sossusvlei - in het hart van de Namib Woestijn, een plek waar de tijd wel stil gestaan heeft en niet eens bestaat. Dit beschrijft perfect wat Namibië in petto heeft! Het is net alsof de hand van God een pauze nam in dit onmetelijke land, waar uw sensoren alles helemaal anders aanvoelen zoals nooit tevoren. Een wereld van kleuren, enorme vlaktes, omgeven door bergketens en waar men de rust, de stilte en de eenzaamheid bijna kan grijpen.

“Leave nothing but your footprints”, is de meest belangrijke regel wanneer men Namibië bezoekt. Met afval achterlaten bedoeld men niet alleen dit letterlijk maar slaat ook op het achterlaten van bandensporen! Alle natuurparken in Namibië zijn toegangkelijk met een vergunning dat over het algemeen kan aangekocht worden aan de ingang. Het is hierbij de bedoeling om het aantal bezoekers in reservaten te beperken maar vooral om bezoekers duidelijk te maken dat men zich moet houden aan de regels van het reservaat. In Namibië zijn ze zich hiervan erg bewust want wist u dat Namibië het eerste land ter wereld was dat natuurbewering opgenomen heeft in zijn grondwet?

Door dwars doorheen de Caprivi te rijden in het uiterste noordoosten kan men zelfs het Chobe Nationaal Park in Botswana en de Victoria Watervallen in zowel Zambia als Zimbabwe bereiken.

Namibië

Botswana is vlak en ongeveer 70% van de landoppervlakte is de Kalahari Halfwoestijn. Het land grenst aan Zuid-Afrika in het zuiden en zuidoosten, Namibië in het westen en noorden en Zimbabwe in het noordoosten. De grens in het noorden met Zambia nabij Kazungula is niet meer dan een paar honderd meter lang. Een gemiddeld groot land met slechts net over 2 miljoen inwoners, Botswana is één van de meest schaars bevolkte landen ter wereld.

De belangrijkste toeristische trekpleisters zijn het Chobe Nationaal Park en het Moremi Wildreservaat in de Okavango Delta. Andere belangrijke reservaten zijn de Centrale Kalahari in het Ghanzi District; Makgadigadi Pans Nationaal Park en het Nxai Pan Nationaal Park. Het Mashatu Wildreservaat is in privaat handen en bevindt zich bij de Shashe Rivier en de Limpopo Rivier in het oosten van het land. Er zijn gespecialiseerde reservaten zoals bijvoorbeeld het Khama Rhino Sanctuary (ter bescherming van de uiterst bedreigde neushoorn) en het Makgadikgadi Sanctuary (voor flamingo's). De diversiteit aan wild is enorm en naast de woestijngebieden en de delta zijn er ook de natuurlijke rijkdom van de graslanden en savannes. In het noorden van het land is de laatste grote populatie wilde honden te vinden en het Chobe Nationaal Park heeft 's werelds grootste concentratie olifanten.

Botswana

Zambia is volledige ingesloten door zijn omringende buurlanden en is net iets groter dan Spanje en Italië samen. Zambia is nog vrij onbekend bij de massa toerist, op de Victoria Watervallen na, en is rijk aan wild, prachtige bossen en rivieren.

Maar de grote trekpleister is 's werelds grootste waterval, de Victoria Falls, of in de volksmond bekend als de 'Mosi-oa-Tunya', de donderende rook en bevindt zich op de grens met Zimbabwe. De Victoria Falls behoren tot de 7 natuurlijke wereldwonderen in de wereld!

Bij het brede publiek is er weinig bekend over het land en zijn uitgestrekte wildreservaten zoals bijvoorbeeld South Luangwa, Lower Zambezi, Liuwa en Kafue om er slecht enkele te noemen. Samene met speciale gebieden zoals Kasanka en en de Bangwelu Moerassen is en blijft dit land nog erg ongerept.

En er is meer, het is heel makkelijk om vanuit Livingstone (Victoria Watervallen) met de auto of een klein vliegtuig, Hwange Nationaal Park in Zimbabwe te bereiken of zelfs een dag of halve dag excursie naar het Chobe Nationaal Park in Botswana.

Het is perfect mogelijk om een combinatiereis te maken met Namibië of Zimbabwe.

Zambia

       

Zimbabwe is ingesloten door zijn buurlanden in het zuid-centraal deel van Afrika. Het land is net iets kleiner dan de Amerikaanse staat Californië. Buurlanden zijn Botswana in het westen, Zambia in het noorden, Mozambique in het oosten en Zuid-Afrika in het zuiden. Er zijn bewijzen gevonden van vroeg menselijk bestaan, zo'n 500.000 jaar oud. De vroegste vaste bewoners van het land waren de Khoisan die zich vanaf omstreeks 200 voor Christus zich hier kwamen vestigen. Na deze periode volgen de Shona, de Nguni en de Zulu bevolking. In het midden van de 19e eeuw hadden aanverwanten van de Nguni, de Zulu en de Ndebele machtige krijger koninkrijken gesticht.

De eerste Britse ontdekkers, kolonisten en missionarissen beschenen op het toneel rond 1850 gevolgt door een immigratiegolf vanuit Europa dat zijn hoogtepunt bereikte dat bekend staat als Rhodesië, vernoemd naar Cecil Rhodes van de British South Africa Company. In 1923 verkozen Europese kolonisten hun eigen gangetje te gaan en scheurden zich af van het Britse Rijk. Noord Rhodesië (nu Zambia) en Nyasaland (nu Malawi) verkozen hun eigen weg na Wereld Oorlog Twee terwijl Zuid Rhodesië verkoos om te blijven deel uitmaken van het Britse Rijk tot de onafhankelijkheid in 1963.

Zimbabwe

Swaziland heeft een oppervlakte van 17.000 km² en is daarmee het kleinste koninkrijk in het zuidelijk halfrond (het land is ongeveer even groot als Wales in het Verenigd Koninkrijk of de staat New Jersey in de Verenigde Staten).

Swaziland is 193 km lang van noord naar zuid en slechts 145 km van oost naar west. Hoe klein het land ook mag zijn, het is een interessante toeristische bestemming wat heel wat natuur te bieden heeft. Een aantal interessante bezienswaardigheden zijn de kunst marktjes, een kaarsen- en glas fabriek.

De meeste mensen reizen dwars door Swaziland van noord naar zuid of omgekeerd, op weg naar respectievelijk KwaZulu Natal in Zuid-Afrika of de Panorama Route en Krugerpark.

Toch is het de moeite waard om 2 nachten in het land te verblijven want enkele specifieke locaties zijn de moeite waard zoals de Ezulwini Vallei - ook wel de vallei der koningen genoemd en het culturele dorp Mantenga. Daarnaast biedt Swaziland safari parken als Milwane & Hlange.

Wie een self-drive doet kan zelfs de hoofdstad van Mozambique bereiken en de prachtige strand resorts ten zuiden van het land dat grenst aan Zuid-Afrika.

Swaziland

Lesotho is een adembenemd mooie bestemming waarbij elk seizoen een verschillend kleurenpalet heeft. Wie het land bezoekt moet beslist kennis maken met de traditionele Basotho leefstijl.

Lesotho is een klein onafhankelijk koninkrijk volledig omringt door grote broer Zuid-Afrika. De Thaba Ntlenyana (3482 m) is de hoogste piek in Zuidelijk Afrika en is gelegen in het noorden van Lesotho en dat terwijl geografisch het grootste deel van het land bergketens zijn, diep uitgesleten door rivieren. Al deze rivieren monden uit in de bekende Oranje Rivier en tenslotte in de Atlantische Oceaan.

De zomer is nat met regelmatig een onweer in de namiddag. De winter is droog en temperatuur valt onder het vriespunt maar wanneer een frontaal koudefront het land bereikt valt er een pak sneeuw, zoveel dat het zelfs mogelijk is om in het oosten van het land de latten aan te binden!

Rijden door Lesotho met een 4x4 is perfect mogelijk mits regelmatig de brandstoftank op te vullen. Afstanden in Lesotho zijn eerder in tijd en niet kilometers want het terrein is vaak ruig doch vaak ook goede asfalt over erg stijle en hoge bergpassen.

 

Lesotho

 

Mozambique – een land met vele gezichten en geluiden, van de prachtige witte zandstranden tot de mooie coloniale architectuur. De ongerepte stranden en de Indische Oceaan behoren tot de beste ter wereld voor wie houdt van watersporten zoals snorkelen en duiken want de koraalriffen zijn een prachtige onderwater wereld. De beste tijd om Mozambique te bezoeken is tijdens de winter maanden van april tot september. De zuidelijke delen van het land zijn over het algemeen droger en minder tropisch dan het zuiden van het land. De beste maanden voor safari zijn augustus en september, naar het einde toe van het droge seizoen. Vogelliefhebbers komen het meest aan hun trekken tijdens het warme regenseizoen tussen november en december. In die tijd van het jaar zijn er ook heel wat vissoorten te vinden in de warme tropische wateren wat net ideaal is voor duikers en snorkelaars.

Er zijn regelmatige vluchten tussen Beira, Maputo, Nampula, Pemba, Quielimane, Tete en Vilanculos en ook vluchten van Nelspruit en Johannesburg. Self-drive is geen probleem, het is echter aangewezen of zelfs niet toegelaten door de autoverhuurders om verder noordelijk te reizen voorbij het Gorongosa Nationaal Park.

Mozambique

       

De Republiek der Seychellen, is een archipel ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. De Seychellen bestaan uit meer dan 115 eilanden. Minder dan een derde daarvan is bewoond. Het dichtsbevolkte eiland is Mahé dat met 155 km² net zo groot is als het Nederlandse eiland Texel. De hoofdstad Victoria ligt ook op dit eiland.

De Seychellen bestaan uit 115 eilanden waarvan het hoofdeiland Mahé met slechts 154,7 km² het grootste is. Deze liggen verspreid over een gebied van 400.000 km² zee. Deze eilanden worden ingedeeld in twee groepen.

De Centrale Groep, ook wel de granieteilanden genoemd. Hier woont het overgrote deel van de bevolking en hier gaan de meeste toeristen naartoe. Hieronder vallen de eilanden met de voor de Seychellen zo typische granietformaties. De vier belangrijkste eilanden zijn, het hoofdeiland Mahé, Praslin, La Digue en Silhouette. In het noorden liggen nog twee eilanden die soms apart de Noordelijk koraalgroep wordt genoemd.

De tweede groep zijn de ‘buitenste eilanden’, ook wel de Koralen Seychellen genoemd. Deze liggen zeer verspreid en worden weer ingedeeld in de volgende vijf groepen: de Aldabragroep, de Amiranten, de Alphonse eilanden, de Farquhargroep en de Zuidelijke Koraalgroep.

Seychelles

Het eiland in de Indische Oceaan bevindt zich op circa 855 km ten oosten van het grote eiland Madagascar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Tot de Republiek Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues (109 km²), Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en met elkaar slechts 71 km² groot zijn.

Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten op Mauritius voet aan wal zette. De hoofdstad is Port Louis, dat in 1735 door de Fransen gesticht was en wellicht de naam kreeg van de Franse koning Lodewijk XV.

Het eiland is bekend om zijn smalle kuststrook met prachtige stranden. Daarachter oprijzend laaggebergte. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen zijn trouwens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif.

Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar nu beslaat dat nog maar ruim 20% van de oppervlakte.

Mauritius

Malawi mag wel tot de kleinste landen behoren op het Afrikaanse Continent maar is wel een wereld van ontdekken en avontuur, van de graslanden en de wouden, de bergtoppen, ongerepte wildparken en Afrika's derde grootste meer!

Malawi bevindt zich in de Great Rift Valley en wordt gedomineerd door Lake Malawi, een watermassa van 580 km lang en 75 km breed, boordevol unieke cichlyden vissen waarvan een groot deel nergens anders behalve in het meer voor komt.

De prachtige onderwater wereld van Lake Malawi is beschermd gebied en valt binnen het Lake Malawi Nationaal Park dat tevens ook Werelderfgoed is, dat op zich is uniek want het is één van de weinige reservaten waar zoetwater vissen beschermt worden.

De wildreservaten in Malawi zijn schilderachtig en divers in wild. De meeste van die reservaten geven een exclusief gevoel omdat er niet veel lodges zijn en bovendien niet het massa toerisme.

Het Majete Wildreservaat bijvoorbeeld is nog helemaal niet bekend bij het brede publiek. Dit park is Big-5!


Malawi's hebben altijd een brede glimlach en zijn erg gastvrije mensen met een 'Warm hart voor Afrika' en dat staat garant voor een onvergetelijke vakantie.

Malawi

Een land met een bijzonder mooie geografie, Tanzania is een wildernis en wild extravaganza. Het uitgestrekte land is dun bevolkt en beschikt over één van de meest spectaculaire wildpopulaties op aarde!

Van de met sneeuw bedekte bergtop van de Mount Kilimanjaro tot de Ngorogoro Krater, van de Serengeti vlakte tot de baobabs van Tarrangire, Tanzania is een safari paradijs. Met zijn 14 nationale parken behoort het land tot de rijkste wild bestanden in de wereld en wie even weg wil van de safari kan terecht op de met palmen afgelijnde stranden van Zanzibar. Ongeveer 38% van het land is opzij gezet voor natuurbewering, verdeeld onder 16 nationale parken inclusief een variëteit van wild en woud reservaten die ook de Ngorongoro Conservation Area insluiten. In het westen van Tanzania, Gombe Stream Nationaal Park is de plek waar de beroemde Jane Goodall haar studie voortzet om de chimpanzee van uitsterven te behoeden. Dit project is reeds in 1960 gestart. De biodiversiteit in Tanzania is groot en er is een grote verscheidenheid aan dieren habitats. 

Op de Serengeti vlakte graast het wit gebaarde wildbeest op grote schaal en net die enorme migratie naar buurland Kenya trekt elk jaar duizenden toeristen aan. Van de 275 reptielsoorten en de 130 amfibiesoorten die enkel inheems zijn, staan er heel wat op de International Union of Nature's Red Lists.

 

Tanzania

       

Get up close and personal met de uiterst bedreigde gorilla's van Uganda in het Bwindi Impenetrable Forest. Die is een echt onvergetelijk eens in een leven ervaring!

Wandel door de jungle en bewonder deze uiterst zeldzame met uitsterven bedreigde diersoort. De helft van de wereld populatie is te vinden in het Bwindi Forest. Dit stuk bijna ondoordringbare jungle is een Werelderfgoed Site.

In het zuidwesten van Uganda met stukken woud en meren vinden we het beroemde Virunge Bergketen waar slechts 350 berg gorilla's leven en spelen op de vochtige met mos bedekte ondergrond.

Uganda

Prachtige landschappen en enorme diversiteit waar  één van s' wereld grootste concentraties wil leven, geen wonder dat het concept safari hier geboren is!

Kenya beschikt over unieke parken met een geweldige biodiversiteit zoals Amboseli, Tsavo, Samburu en Meru.

De kroon van Kenya is echter de Masai Mara waar jaarlijks twee miljoen wildebeesten en zebra's naar de Serengeti in Tanzania trekken op zoek naar groen en sappig gras, iets wat voor velen tot de verbeelding spreeks en gezien wordt in de vele documentaires.

 

Kenya