Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

BEST TIME TO TRAVEL

Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho te reizen?

Een vaak gestelde vraag. Indien het budget wat krap zit raden we een om te reizen in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Dat zijn de 'wintermaanden' en dus laagseizoen waarbij zowat iedereen de laagste seizoen tarieven aanbied. Hotels en gastenhuizen bieden in die periode (vooral mei tot juli) promoties zoals het verblijven van 4 nachten en 1 nacht gratis. Ook de autoverhuur prijzen zijn dan het laagst.

Oktober is wat prijs betreft de beste zomermaand daar de toerisme industrie de jaarlijkse nieuwe seizoenprijzen vanaf 1 november toepassen en die zijn vaak een prijsstijging tot gevolg.

Het weer in de Kaap is vrij stabiel in mei met nog steeds aangename temperaturen tot 25C, de nachten worden echter koeler met temperaturen rond 15C. Vanaf juni en vooral juli kan de regen spelbreker maar het regent echter geen dagen aan een stuk. Er zijn welkome onderbrekingen met veel zon en temperaturen tussen 16 en 20C, de nachten kunnen echter koud zijn tot 8C. In de noordelijke provincies zoals Mpumalanga, Gauteng, North West, Limpopo en de kuststreken van Kwazulu Natal is het in vergelijking met Nederlandse en Belgische zomers erg aangenaam met temperaturen tot 30C, de nachten zijn echter koel en vanaf 16h00 zakt de temperatuur snel tot 8 10C. Wat veel mensen uit het oog verliezen is dat de winter de beste periode is om een safari te doen! Winter is droogteseizoen in het noorden en dat betekent watertekort, bijzonderde goede zichtbaarheid om wilde dieren op te sporen, uiterst actieve roofdieren en de meest uitgelezen periode voor fotografie.

In de Drakensbergen en sommige delen van de Oost-Kaap provincie valt er echter sneeuw, vooral in juli. De Drakensbergen bieden dan een uniek zicht en er zijn zelfs ski mogelijkheden in Lesotho.

Onderstaande tabel geeft een goed beeld wat gemiddelde regenval en temperaturen betreft op jaarbasis.

De klimaatsomstandigheden in Swaziland en Lesotho zijn gelijkaardig aan die van Zuid-Afrika met dit verschil dat de temperaturen in Lesotho koeler zijn in de zomer en winter vanwege de hoogte.

 

Wat is de beste tijd om naar Namibi te reizen?

Namibi is beslist n van de zonnigste plekjes op aarde met 300 zonneschijn dagen per jaar.

De zomer is van oktober tot april en temperaturen kunnen vaak stijgen tot een ondraaglijke 40C en duikt 's nachts naar 20C of lager. De gemiddelde dagtemperaturen zijn tussen 20 tot 34C. Winter is van mei tot september met uiterst aangename temperaturen die in sterk contrast staan met de koude nacht temperaturen die tot zelfs onder het vriespunt gaan. De winterperiode is dan ook de drukste periode van het jaar.

Namibi is niet echt geschikt voor grote groepsreizen (35+ personen) daar de meeste hotel en lodges ontoereikend zijn. Indien u toch met een grote groep wenst te reizen is het een must om zeer vroegtijdig te boeken en zo de nodige kamers te boeken. Het land is echter wel geschikt voor self-drives en kleine groepjes tot 25 personen. Daar hotels en lodges niet zo groot zijn is de kostprijs in vergelijking met Zuid-Afrika een stuk hoger.

Wat is de beste tijd om naar Botswana te reizen?

Botswana wordt gekenmerkt door een heet en droog klimaat zowat het hele jaar door. Het regenseizoen valt samen met de zomer. Regenval is hoogst onvoorspelbaar en zeer plaatselijk. Een flinke bui kan vallen terwijl er 10 tot 15 km verder geen druppel te bespeuren valt. De regen wordt vaak gevolgd door sterke zonneschijn zodat het water zowat meteen verdampt.

De zomer is van november tot eind maart en dat brengt over het algemeen erg hoge temperaturen. De winter begint in mei en eindigt in augustus, in die periode valt er nauwelijks of geen regen. De dagtemperaturen zijn aangenaam warm maar dropt in de nacht tot soms een flink eind onder het vriespunt, vooral in het zuidwesten van het land.

De beste periode om te reizen is tussen april, begin mei en september/oktober daar temperaturen koeler zijn in vergelijking met de zomer en de nachten zijn een stuk warmer dan in de winter.

Regen komt vooral voor tussen oktober en april terwijl januari en februari beschouwd worden als de piekmaanden wat regenval betreft. De gemiddelde jaarlijkse regenval is rond 650 mm in het uiterste noordoosten van het Chobe district tot minder dan 250 mm in het zuidwesten van de Kgalagadi District (de Kalahari woestijn). Nagenoeg alle regen valt in de zomer terwijl de winter slechts 10% van de jaarlijkse regenval voorziet.

Wat is de beste tijd om naar Mozambique te reizen?

Mozambique kent een heleboel regionale variaties maar is in het algemeen is het warmste seizoen en tevens regenseizoen tussen november en maart met gemiddelde dagtemperaturen van 31C.

Het droogteseizoen isvan april tot september met een gemiddelde dagtemperatuur tot 27C in de kustgebieden terwijl het wat koeler is in het binnenland.

Tropische cyclonen komen frequent in het land voor tijdens het regenseizoen en veroorzaken de afgelopen jaren enorm veel schade.

Wat is de beste tijd om naar Mauritius te reizen?

Gesitueerd in het zuidwesten van de Indische Oceaan, Mauritius geniet van een tropisch klimaat dat vooral door de zuidoosten wind bepaald wordt. Het weer in Mauritius is dwars doorheen het jaar aangenaam warm en het is mogelijk om doorheen het jaar te zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan.

Het warmste weer is in februari en de koelste temperaraturen in juli. Over het algemeen kan men stellen dat de westelijke en noordelijke regio's warmer en droger zijn dan die in het oosten en zuiden. Tijdens de 'wintermaanden', juli tot september, is de temperatuur een stuk koeler en airconditioning in de kamer is tijdens de meeste dagen niet nodig, het regent ook minder en als het dan toch regent is dat meestal in de avond of slechts een passerende bui in de dag. Dankzij het koelere weer en lagere luchtvochtigheid is het ook de uitgelezen periode om het binnenland te verkennen en het is perfect mogelijk om te wandelen of te quad biken. Tijdens de winter is een sterke zon tijdens de middag niet ongewoon, dus een kleurtje krijgen zit er best in. Bonus tijdens dit seizoen is dat er een pak minder toeristen zijn en de hotels bieden een laagseizoen tarief en zelfs heel aantrekkelijke last minute specials. Het is ook de tijd van het jaar wanneer er geen tropische syclonen zijn die de vakantie kunnen om zeep helpen.

Voor de duikfanaten, de heldere waters zijn tussen december en maart danzij de oceaanstroming.

Surfers komen best het eiland bezoeken tussen juni en augustus. Tijdens die periode is men verzekerd van hoge golven lans de westkust, meer bepaald rond Tamarin en Le Moren. Lijnvissers komen het best aan hun trekken van oktober tot april.

 

Wat is de beste tijd om te reizen naar de Seychelles?

De beste tijd om de Seychellen te bezoeken is van mei tot november. In die tijd voel je de passaat het sterkst en is het niet al te warm. De hoofdeilanden liggen buiten het orkaangebied.

Het tropische klimaat van de Seychellen is warm en vochtig met een sterke maritieme invloed. De temperatuur ligt tussen 24 - 32C, er is geen specifiek droog seizoen en de luchtvochtigheid is altijd hoog. Veel van de Inner Eilanden hebben een dramatisch terrein met granietkoppen, de Mah Heuvels bijvoorbeeld zijn 900 meter hoog. De regenval vergroot met de hoogte.

Van mei tot oktober heersen de zuidoosten winden (Southeast Monsoon) en die brengen een relatief drogere periode. In juli en augustus bereikt dit een piek met weinig regenval en een gemiddelde temperatuur rond 27C, de oceaan kan dan wel wat ruiger zijn.

Rond november (pre-noordwest Monsoon) beginnen de winden te veranderen van richting, er komen warmere luchtstromingen en dit is het begin van het regenseizoen. Tijdens december tot maart wordt het bijzonder nat, speciaal in december en januari, de vegetatie is dan erg groen, de wind is mild en de temperaturen zijn het hoogst. Dit is ook het cycloon seizoen alhoewel de zuidelijke eilanden in feite binnen de cycloongordel zijn.

Deze periode wordt gevolgt door een kalme warme periode, in april (pre-zuidoost Monsoon) gaat de wind liggen en veranderd van richting.

Kortom de Seychellen kennen dwars doorheen het jaar een vrij gelijkmatig klimaat. Doordat de zee alom tegenwoordig is, is de luchtvochtigheid wel hoog. Op de hoofdeilanden varierd de temperatuur tussen 24C in juli en augustus tot 30C in maart en april. Er valt z'on 3.000 mm regen per jaar.

Wat is de beste tijd om te reizen naar Kenya?

Kenya kan beschouwd worden als een jaar rond reisbestemming...alhoewel dit afhangt van welk typisch vakantie u verwacht.

De meeste mensen kiezen Kenya als een safari bestemming tussen januari en eind maart, het klimaat is mild, meestal droog en het obeserveren van wild is dan het beste. Dit wordt dan ook beshouwd als de beste periode om te reizen, het is wel de bij verre drukste periode van het jaar. Het is het waard om te overwegen om te reizen tussen mid-maart tot juni en tussen oktober en december, ja het is laagseizoen en tevens ook regenseizoen maar de hotel en lodge prijzen zijn een pak lager plus men gaat de grote massa uit de weg!

De beroemde wildebeest migratie in het Masai Mara park zijn tussen mid-augustus en laat oktober, de periode waarin de enorme kuddes terugkeren uit de Serengeti (Tanzania).

Wie een reis in gedachten heeft, de beste tijd om te reizen is heel eenvoudig...heel het jaar door dankzij de Indische Oceaan alhoewel het misschien best is om de kust te vermijden tussen mid-maart en laat mei wanneer de temperaturen en regenval het hoogste zijn.

 

 

Wat is de best tijd om te reizen naar Tanzania?

De beste tijd om Tanzania te bezoeken is het droogte seizoen van laat juni tot oktober. De beroemde wildebeest migratie in de Serengeti is van juni tot juli en de beste tijd om het wildebeest te zien kalveren is laat januari tot februari.

De zuidelijke en westelijke parken zijn het best te bezoeken tijdens het droogte seizoen (juni tot oktober), met weinig tot geen regenval in tegenstelling tot de noordelijke parken die heel het jaar door kunnen bezocht worden. Tarangire is de enige uitzondering, daar wild observatie er wel degelijk beter is tijdens het droogte seizoen.

Het laagseizoen is april en mei (noordelijke parken zijn tijdens die periode nog altijd erg druk bezocht terwijl het een stuk minder druk is in de zuidelijke en westelijke parken, wel rekening houdend dat enkele lodges tijdens die periode sluiten).

Hou in gedachten dat maart en april de piek regenseizoen maanden zijn, alhoewel Afrika erg veel nood heeft aan regenval!

 

 

 

Wat is de beste tijd om te reizen naar Uganda voor Gorilla Tracking?

Uganda is bekend als een jaar-rond vakantiebestemming dankzij het klimaat rond de evenaar. Een andere factor is de nabijheid van Lake Victoria dat het weerpatroon in de regio regelt. Uganda kent twee regenseizoenen, het korte seizoen begint rond oktober en november en het lange seizoen vanaf midden maart tot midden en eind mei. Het is dan ook de beste tijd om een gorilla safari te doen.

De gemiddelde temperatuur in Uganda is rond 21.5C maar kan in de nacht regelijk afkoelen vanwege de hoogte. Regenval is tussen 1.000 en 2.000 mm per jaar. Alhoewel er doorgaans blauwe hemel is wat ideaal is voor safari begint het steeds moeilijker te worden om het weer te bepalen vanwege de drastische klimaatsverandering.

Uganda is het hele jaar goed te bezoeken, maar de beste periode om Uganda te bezoeken is over het algemeen de droge periode, te weten van medio mei tot en met medioe oktober en december tot en met februari. In deze periodes kan het nog altijd voorkomen dat er een tropische regenbui valt die kort en hevig kan zijn. Op veel plekken regent het dan rond het einde van de middag.

Maart tot midden mei is het begin van de eerste regenperiode in het zuiden van Uganda. Dit is een slechte periode om een gorilla trekking te doen in Bwindi Impenetrable Forest of in Mgahinga National Park omdat er gedurende deze periode in deze parken flink wat regen valt en de omstandigheden om te trekken verre van ideaal zijn. Door de regen groeit de beplanting extra hoog waardoor het spotten van wild soms bemoeilijkt wordt. Ook kunnen de wegen in deze periode slecht begaanbaar of zelfs onbegaanbaar zijn.

Midden mei tot oktober, dit is het langste droge seizoen van Uganda met de ideale omstandigheden om Rwanda te bezoeken en om gorilla trekkings te maken in de zuidelijke parken. Dit is wel hoogseizoen in Uganda en de prijzen voor accomodatie en tours zijn in deze periode het hoogst

Van midden oktober tot november is het een kort regenseizoen in. Tijdens deze maanden staan de bloemen en bomen in bloei en deze maanden zijn erg geschikt om vogels te spotten. Regen valt in deze maanden veelal in de vorm van korte hevige buien, waarna de lucht opklaart. Goede omstandigheden om mooie foto's te maken dus.
Deze periode is wel minder geschikt om gorilla trekkings te maken.

December tot en met februari is een korte droge periode en is uitermate geschikt om dieren te spotten in de wildparken van Uganda, maar ook om een gorillatrekking te maken en om vogels te spotten. Ook voor outdoor activiteiten als hiken en klimmen zijn deze maanden prima geschikt. Deze periode is wel het hoogseizoen in Uganda en de prijzen voor accomodatie en tours liggen in deze periode hoger. Dit geldt niet voor de maanden februari en september. De prijzen liggen in deze maanden aanzienlijk lager dan in de rest van deze periodemonths to visit Uganda, many tourists choose to travel from May to September to February since in these months, the amount of rain has reduced and its sunny in most of the destinations.

Een bezoek aan de gorilla's tijdens het laagseizoen is een pak goedkoper wat vergunning betreft, van $ 600 naar $ 450, in een poging om meer toeristen aan te trekken tijdens het regenseizoen.