Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

FAUNA EN FLORA (Zuid-Afrika)

Zuid-Afrika is de wereldleider op het vlak van natuurbehoud.

Natuurbehoud is een belangrijke factor in het behouden van een genetische veelvoud en toch sterven er nog vele soorten uit (bijvoorbeeld de blauwe antiloop - (Hippotragus leucophaeus). 29 planten en twee diersoorten en twee vlindersoorten zijn voorgoed uit Zuid-Afrika verdwenen.
                                                                       Een zijn enkele zorgenkinderen zoals de "Southern right whale" (Balaena glacialis), de lederschildpad (Dermochelys coriacea), de Kaapse Zebra (Equus zebra zebra), de witte neushoorn, de zwarte neushoorn, de Afrikaanse olifant, luipaard, de bontebok (Damaliscus dorcas dorcas) en de zwarte gnoe (Connochaete

De natuurgebieden zijn in iedere provincie talrijk vertegenwoordigd en worden onder streng toezicht beheerd. Hieronder vallen zowel gebergten, kust en woestijn gebieden.

Er zijn 23 nationale parken of gebieden die binnenkort zullen getransformeerd worden tot nationaal park en meer dan 400 regionale natuurreservaten.

National Parks Board
http://www.sanparks.co.za

Toeristen verkiezen gewoonlijk reservaten waar de "Big Five" - olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard -  in een enkele dag te zien zijn ... terwijl de Zuid-Afrikanen spreken over de "Big Six" waarbij de Walvissen bij de "Big Five" moeten bijgeteld worden. Walvissen komen in de buurt van Hermanus tussen juni en november om er hun jongen ter wereld te brengen.

In Zuid-Afrika zijn er meer dan 100 soorten slangen. De reptielen kunnen onder andere in het slangenpark van Midrand gezien worden.
Verder zijn er nog 900 verschillende vogelsoorten. Door middel van moderne technologie volgt men de met uitsterven bedreigde blauwe kraanvogel. Vier kuikens van de blauwe kraanvogels, de Karoo en  Dullstroom (Mpumalanga) worden gevolgt door middel van hypermoderne satellietzenders. Vandaag zijn er nog 21.000 blauwe kraanvogels in het wild. Maar de meest bedreigde vogelsoort is de blauwe zwaluw (Hirundo atrocaerulea), dat in Mpumalanga voorkomt.

Het Kruger Nationaal Park

Een groot aantal Nationaal parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid.

Het Kruger Nationaal Park is één van de grootste en bekendste reservaten ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Dat uniek stuk natuur vertegenwoordigd een oppervlakte dat de helft van Nederland is (40.800 km²). 

Het Kruger Nationaal Park vierde van maart 1998 tot maart 1999 zijn honderdste verjaardag.

Het eerste vlinderreservaat 

Het eerste vlinderreservaat werd in 1984 in Ruimsig (Gauteng) geopend ter bescherming van een kolonie zeldzame Kopervlinders (Aloeides dentatis). De 'Butterfly World' te Klapmuts (nabij Stellenbosch) werd in 1996 geopend. 800 vlindersoorten zijn in Zuid-Afrika opgetekend. De zeldzame bretton-blue vlinder werd in augustus 1996 bedreigt en dankzij het optreden van de minister van toerisme werd een omstreden project afgeblazen om de vlinder een laatste uitstel te geven. De bretton-blue staat op de rode lijst van de bedreigde diersoorten dat onder controle staat van het internationale IUCN.

Spinnen en bossen

In Zuid-Afrika leven er 5000 soorten spinnen. Het Umgeni Valley Spider Reserve, in Kwazulu-Natal werd opgericht ter bescherming van de uiterst zeldzame Bolasspin (Cladomelea akermanni).

Er zijn in Zuid-Afrika weinig bossen te vinden. De grootste inheemse bossen van enige betekenis zijn te vinden in de omgeving van George - Knysna en Tsitsikamma. Daar zijn een aantal inheemse boomsoorten te vinden zoals de geelhout (Podocarpus spp.), ijzerhout (Olea capensis) en citroenhout (Xymalos monospora) en vele varensoorten. De bekendste vogel in de streek is de kleurige Knysna Loerie.

Ecotourisme

De snelst ontwikkelende economische tak in Zuid-Afrika is zonder enige twijfel het ecotourisme.

Dit soort toerisme is een huwelijk tussen alle economische sectoren in samenwerking met de wetenschap en de regering. Het is een ecologische politiek waarbij iedereen moet betrokken worden om te toekomst te vrijwaren van onze planeet. Er worden richtlijnen gegeven om de toestand van het milieu, kortom de lucht, water, bodem en organismen kwaliteit, te verbeteren. 

Het oceaanleven

270 soorten van de in totaal 325 vissoorten komen in Zuid-Afrikaanse waters voor. De bekendste zijn natuurlijk de witte haai en de Southern Right Whale.

In het plantenrijk van de Kaap 

Het plantenrijk van de Kaap vertegenwoordigd 1 van de 6 bestaande floragordels op aarde. Het is de kleinste van de zes en is slechts 0.06% van het aardoppervlak. Dit betekent dus dat er een enorm hoge concentratie aan plantensoorten is, naar schatting 8500 en maar liefst 1400 op Tafelberg. De planten maken deel uit van het fynbos, dat het beste kan gezien worden in de Kirstenbosch National Botanical Garden.