Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

ZUID-AFRIKA

Inwoners:

Zuid-Afrika heeft officieel 43 miljoen inwoners verspreid over 9 provincies en wordt federaal geregeerd. Het parlement bevindt zich in Kaapstad, Pretoria (tegenwoordig Tswane) is de administratieve hoofdstad en Bloemfontein is de gerechtelijke hoofdstad. Er zijn maar liefst 11 officiële talen. De meest voorkomende zijn Afrikaans, Engels, Xhosa en Zulu. Dit is ook een van de redenen waarom Desmond Tutu en Nelson Mandela gedurende een voordracht de spreuk “the Rainbow Nation” gebruiken.

Zuid-Afrika, gelegen in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent tussen twee oceanen, is niet alleen een bestemming met prachtige landschappen, maar bovendien een fascinerend land omwille van zijn geschiedenis en de mengelmoes van culturen.

In april 1652 zetten de Hollanders als eersten voet aan wal op Kaap de Goede Hoop. Dit was meteen het begin van meer dan drie eeuwen woelige strijd tijdens de welke conflicten en vijandigheden tussen de volkeren hoog oplaaiden. Zo lieten vele grote gebeurtenissen in dit land hun historische sporen na, waaronder de bezetting van de Engelsen in het tijdperk van Shaka, koning van de Zulu’s, de grote trek van de Voortrekkers, de Boerenoorlog en natuurlijk ook de Apartheid, die sinds 1994 definitief tot het verleden behoort.

Zuid-Afrika is ook het land van uitzonderlijk natuurschoon. Van kust tot kust strekt het land zich uit over meer dan 3000 km, waartussen men de meest uiteenlopende landschappen tegenkomt: tropische stranden, rotsachtige massieven, savanne en woestijn. Talrijke natuurreservaten maken het mogelijk om prachtige safari’s te maken. Elke regio in Zuid-Afrika heeft zijn eigen specifieke en rijke fauna en flora. Het dierenrijk varieert van leeuwen, luipaarden, giraffen en olifanten tot arenden en struisvogels en zelfs zeehonden, pinguïns en walvissen. Zuid-Afrika is een echt paradijs voor elke natuurliefhebber.

Info per regio, klik op de vlag:

Elektriciteit:

Het stroomnet werkt op 220V. Sommige hotels zijn voorzien van Europese tweepunt stopcontacten. Indien dat niet het geval is kan men overal een 'two point' adapter verkrijgen.

Klimaat:

Aangezien Zuid-Afrika in het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen omgekeerd als in Europa. De eigenlijk wintermaanden zijn juni en juli. In de Kaap kan er vrij veel regen vallen met zelfs sneeuw in de bergen. In de Karoo zijn nachttemperaturen ver onder nul niet ongewoon. Augustus is een overgangsmaand, regen kan nog voorkomen maar de dagtemperaturen zijn reeds heel aangenaam, de nachten zijn nog steeds koel. Augustus en september zijn de lentemaanden.

In de Drakensbergen is hevige sneeuwval tijdens de wintermaanden niet ongewoon.

In het noorden van het land (Limpopo, Mpumalanga, Noord-Kaap en Kwazulu Natal) zijn de dagtemperaturen tijdens de wintermaanden heel aangenaam. Vooral in de noordelijke provincies is het droogteseizoen wat algemeen als het beste tijdstip aanschouwd wordt voor safari. De nachten kunnen echter wel koel zijn.

De heetste maanden van het jaar zijn december en januari. In de Kaap heerst dan een warme zuidoosten wind dat best vergelijkbaar is met de mistral winden.

Veiligheid:

Let op van zakkenrollers en straatkinderen. Probeer zoveel mogelijk onopvallend te zijn en neem best geen geld uit een bankautomaat op straat. Het is beter om geld af te halen in een bankautomaat binnenin de bank.

Het rijden met de wagen wordt 's nachts afgeraden.

Het algemeen noodnummer voor de politie is: 10111

Verkeer:

In Zuid-Afrika wordt er links gereden. De maximum snelheid op autosnelwegen is 120 km/h, op provinciale wegen 100 km/h en in de bewoonde kernen 60 km/h. Het maximum toegelaten alcohol niveau in het bloed is 0.5 promille.

Het uiterst links rijden, over de hele lijn, is bij wet niet toegelaten alhoewel dat heel veel wordt gedaan om sneller verkeer voorbij te laten op wegen met slechts twee rijstroken. Doe dit echter niet want het kan gevaarlijk zijn wanneer er plotseling fietsers, voetgangers of stilstaande voertuigen opduiken.

De meeste benzine stations zijn 24h op 24 uur open. Betaling moet cash en kan niet met kredietkaart. In de service is het reinigen van de ramen en het nakijken van koelwater en olie. Een kleine fooi wordt verwacht.

Transport:

Het openbaar vervoer is niet echt schitterend te noemen. Het reizen met de trein is gevaarlijk tenzij op de grote lijnen in eerste klasse. Tussen de grote steden rijden er betrouwbare bussen zoals bijvoorbeeld Greyhound en de Intercape. In de steden zijn er minibus taxi's te vinden dat men om het even waar kan laten stoppen. Lange afstanden afleggen met dergelijk vervoer is totaal niet aan te raden. Algemeen kan men zeggen dat een huurwagen onontbeerlijk is om het land te verkennen.

Talen:

Zuid-Afrika heeft 11 officiële spraken. Engels behoort door de meerderheid van de bevolking voldoende machtig te zijn.

Water:

Het drinken van leidingwater is overal in het land veilig. Kaapstad behoort één van de beste waterkwaliteit te hebben van alle grootsteden op aarde. Drink echter niet van stilstaand water, rivieren of water van onbekende oorsprong.

 
Drinkgeld:

Bediening is niet inbegrepen in de prijs, algemeen wordt een fooi van 10% gegeven voor een maaltijd en 1 tot 2 rand voor de bediening in de benzine stations. Het is ook de gewoonte om locale gidsen een fooi te geven voor de diensten.

Tijd:

Zuid-Afrika heeft dezelfde tijd als België en Nederland tijdens de Europese zomermaanden. Tijdens de Europese winter is Zuid-Afrika 1 uur voor. Er zijn geen tijdzones in het land.

 
Telefoon:

Zuid-Afrika heeft een degelijk telefoonnet. Telekaarten zijn verkrijgbaar in benzinestations, postkantoren en supermarkten. De goedkoopste manier is een simkaart te kopen (vanaf R5) voor de gsm (overal verkrijgbaar).

Om te bellen naar Europa moet men 09 drukken gevolgt door de internationale code van het land.

Internet is in de meeste hotels beschikbaar alsook in internet cafés.

Tax:

VAT kan teruggevorderd worden op de luchthaven bij vertrek. Het aangekochte product en het betaalbewijs (met vermelding van VAT number, vat amount paid, het totale bedrag en een beschrijving van het aangekochte product) moet voorgelegt worden op de luchthaven (Johannesburg en Kaapstad). De documenten hiervoor kunnen op voorhand geregeld worden in bijvoorbeeld de Waterfront in Kaapstad. Hier moet men enkel het betaalbewijs, vliegtuigticket (indien een e-ticket een bewijs van de luchtvaart maatschappij) en paspoort voorleggen. De documenten moeten uiteindelijk overhandigd worden op de internationale luchthaven bij vertrek.

 
Visum:

Burgers van de Europese Unie kunnen het land binnen op vertoon van een internationaal paspoort en een retour vliegtuigkaartje (tenzij er andere voorwaarden bekomen werden door de Zuid-Afrikaanse ambassade in het land van herkomst). Met dit op zak mag men maximaal 3 maanden in het land verblijven. Het paspoort moet wel bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig zijn en tenminste twee blanco bladzijden hebben.

AFSTAND TABEL - ZUID AFRIKA (km)

Bloemfontein

 

1004

Cape Town

 

634

1753

Durban

 

586

1099

679

East London

 

869

438

1317

638

George

 

398

1402

630

1002

1285

Johanesburg

177

962

811

780

824

472

Kimberley

932

629

1254

575

63

1351

887

Knysna

743

506

1377

575

60

1170

698

123

Oudtshoorn

968

665

1218

538

99

1387

923

36

159

Plettenberg Bay

677

769

1003

324

314

1099

1138

251

374

215

Port Elizabeth

456

1460

636

1040

1229

58

530

1417

1199

1348

1133

Pretoria

570

1314

445

234

872

862

747

809

932

773

558

920

Umtata

  

Klik op de foto voor een overzicht kaart met alle interessante bestemmingen in Zuid-Afrika!