Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

WEST-KAAP PROVINCIE

De eerste vestiging op Afrika's meest zuidelijke punt ontstond door de handel tussen Europa en het Oosten. 350 jaar geleden zette Jan Van Riebeeck voet aan wal in de Tafelbaai. Sindsdien kende de Westkaap talloze veranderingen. Eerst was het een voorraadplaats voor de Verenigde Oostindische Compagnie die uiteindelijk uitgroeide tot een bloeiende metropool.

De Westkaap bestaat uit 10 regio's die elk heel verschillend en uniek zijn. Dankzij haar geschiedenis is de provincie rijk aan culturen en het is moeilijk voor andere bestemmingen om met de Westkaap te wedijveren. Cultuur is echter niet het enige dat zij te bieden heeft: de verscheidenheid aan landschappen en de geografie dragen ook hun steentje bij. De kustlijn strekt zich uit langs de Atlantische en Indische Oceaan. Haar agrarische geschiedenis en wijnen zijn wereldwijd erkend. De natuurlijke vegetatie varieert van half woestijn, zoals het gebied van Karoo, tot de dichte bossen langs de tuinroute.

 

De provincie is een uitstekende toeristische bestemming. Toerisme wordt beschouwd als de leidende sector in de toekomst. Meer en meer komt de nadruk te liggen op het verbeteren van de faciliteiten en op het ontwikkelen van de bestemmingen. De kust is bezaaid met witte zandstranden en tussen juni en november kan je walvissen waarnemen. De zoogdieren komen dan naar het zuiden om te kalveren. De beroemde Tuinroute loopt langs de zuidkust en is een populaire vakantiebestemming met pittoreske stadjes en inheemse bossen.

   

Robben Island

Dit eiland in Table Bay is ongeveer 575 ha groot, 5,4 km lang, 1,5 km breed en is van het vasteland gescheiden door 9 km Atlantische Oceaan. Doorheen zijn geschiedenis werd het eiland door de Portugezen als gevangeniskamp gebruikt voor de leiders van de Khoi Khoi en verbannen politieke en religieuze leiders van de Moslimgemeenschap die zich verzetten tegen de Hollandse kolonisten in Oost-Azië. Ook Afrikaanse stamhoofden die de overheersing door Hollanders en Britten niet aanvaardden werden hier vastgezet. Meest recent was het de gevangenis voor de anti-apartheidsstrijders. Naast gevangenis was het ook een leprakolonie, een haven en een natuurreservaat. In 1997 werd de gevangenis gesloten en het Robben Island Museum geopend.

V&A Waterfront

The history of the Victoria & Alfred Waterfront dates back to 1860 when Prince Alfred, Queen Victoria’s second son, tipped the first load of rocks into the bay for construction of Cape Town’s original breakwater. The original Alfred Basin could not cope with the increased volume of shipping brought by the advent of the steam engine, and subsequently a larger basin, the Victoria Basin, was built. The Waterfront derives its name from the two harbour basins. The Victoria & Alfred Waterfront Company was formed in November 1988, with a mandate to develop the historic harbour in combination with tourism and commerce while overseeing the continuing operation of the working harbour. Today, with its countless shops and ideal location, the Waterfront has become one of the main attractions of the city.

Kaapstad

Gelegen op een veertigtal kilometer van Kaap de Goede Hoop, is Kaapstad geografisch bekeken een van de meest geïsoleerde grootsteden ter wereld. Het prachtige landschap, een combinatie van bergen, stranden en wijngaarden, wordt gedomineerd door de majestueuze Tafelberg (1000 m hoogte). Tevergeefs probeert men Kaapstad te vergelijken met andere grote kuststeden zoals Rio de Janeiro, Sydney of San Francisco, maar Kaapstad doorstaat de vergelijking met glans.

Het centrum weerspiegelt het historisch gedeelte, enkele oude wijken, het ‘Waterfront’ (de oude haven die omgetoverd werd tot een enorm commercieel centrum met een uitgebreid aanbod van winkels, restaurants, hotels en cafés) en de huidige haven. De rest van de stad bestaat uit een reeks van agglomeraties die zich rond de Tafelberg nestelen. Zoals vele steden in Zuid-Afrika is ook Kaapstad een stad van contrasten. Met een Europese toets, en een deeltje Afrikaans, maar toch niet helemaal, vormt Kaapstad een kwetsbare mengeling van Derde Wereld en het Westen. De extreme verscheidenheid van de bevolking en de vele verschillende wijken maken van Kaapstad een boeiende metropool tussen twee oceanen.

Kirstenbosch Nationale Botanische Tuinen

In 1895 kocht Cecil Rhodes de oostelijke helling van de Tafelberg om er een deel van bijna onaangeroerd natuur te behouden. Bij zijn dood in 1902, schonk hij dit eigendom aan de staat. De hedendaagse botanische tuinen van Kirstenbosch zijn zonder twijfel een van de mooiste ter wereld en beschikken over een prachtige ligging. Het 36 hectaren grote landschap vermengd zich uitstekend met de 492 hectaren Fynbos (natuurlijke flora) die de rest van de oostelijke helling van de Tafelberg bedekken. Er zijn nog enkele gedeeltes te zien van de heg geplant door Jan van Riebeeck in 1660 om zich te onderscheiden van het Khoikhoi gebied. Ondanks de aanwezigheid van enkele prachtige eikenbomen, vijgenbomen en kamferbomen zijn de tuinen bijna uitsluitend gewijd aan de flora van de regio. 9.000 van de 22.000 planten en bloemen soorten van Afrika worden hier gekweekt.

 

KAAPSE SCHIEREILAND

 

Het Kaapse Schiereiland is nog een parel op de kroon van Kaapstad. Een tocht van ongeveer 250 km brengt bezoekers helemaal rond het schiereiland met de Atlantische Oceaan in het westen en de Valsbaai in het oosten. De mooiste route is via Houtbaai, Chapman's Peak en Misty Cliffs om dan te lunchen op de beroemde Kaappunt. Daarna volgt een bezoek aan de Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent. Terug naar Kaapstad via de mooie en gezellige kuststadjes zoals Simon's Town en Kalk Bay.

Simon’s Town

Ook vandaag is dit stadje nog steeds een actieve marinebasis, het heeft zijn naam te danken aan gouverneur Simon van der Stel. Dankzij zijn beschermende ligging werd het de winterhaven van Kaapstad in 1741 en in 1957 de basis en trainingcentrum van de Zuid-Afrikaanse Marine. Vele vissersboten en jachten maken ook gebruik van deze haven. Waar je ook gaat in dit havenstadje met zijn steile, kronkellende straatjes en Victoriaanse gebouwen, zal je 18e en 19e eeuwse huizen zien. Inscripties op grafstenen op het oude kerkhof, de Martello toren en het standbeeld van de bekende Deense dog, Able Seaman Just Nuisance, dat op Jubilee Square staat zijn enkele van de attracties die de aandacht trekken.

De Afrikaanse pinguïns van Boulders Beach

Sinds 1983, toen de eerste Afrikaanse pinguïns Boulders Beach tot hun thuis maakten, is de populatie gestegen tot meer dan 2500 pinguïns. Boulders Coastal Park is nu een natuurreservaat waar de pinguïns, die in de Kaapse provincie bedreigd zijn, worden beschermd. Bezoekers kunnen de pinguïns van dichtbij zien en een goede kennis opdoen van het sociale leven en gewoontes van deze komische vogels.

Boottocht naar Duiker-Island

Duiker-Island is een klein eiland dat net buiten Houtsbaai ligt en waar je vele zeehonden ziet. De cruise duurt ongeveer een uur. Voor deze cruise kunnen verschillende boten ingezet worden, afhankelijk van de omvang van de groep.

 

 

 

 

 

CAPE AGULHAS

HERMANUS

Er zijn verschillende excursiemogelijkheden in Cape Agulhas waaronder de 4x4 strandervaring: een absoluut hoogtepunt. De safari wordt begeleid door een geregistreerde gids. Deze trip kan ter plaatse gereserveerd worden. Met een open landrover rijd je langs de kust van Agulhas. Je bezoekt de Khoi keukens (+/- 2000 jaar oud), je ziet onderweg de pracht en praal van het fijnbos, Zwarte Afrikaanse oestervangers (vogels) en bronnen. Onderweg kom je ook een scheepswrak tegen, de trip gaat langs de vuurtoren en het meest zuidelijke punt van Afrika. Je kan een 2 of een 3 uur excursie boeken.

Een andere populaire activiteit is de 4-wiel eco quadbike trip. Je kan kiezen tussen een 1,2 of een 3 uur durende uitstap. Deze excursie neemt je mee door heel het Agulhas Nationale Park en kan ook ter plaatse geboekt worden.

Er is ook de mogelijkheid om met een sportvliegtuig over de baai te vliegen (zeer bijzonder in het walvissenseizoen), je kan een boottrip maken in Struisbaai. Struisbaai heeft de meest schitterende lange witte stranden van Zuid Afrika, een wandeling of een plons in de zee is een echte aanrader.

Een aangename wandeling (Ghost Trail) van +/- 1 uur kan je boeken in Cape Agulhas Country Lodge. Natuurlijk de vuurtoren op zich met haar museum is ook zeker de moeite waard.

In de omgeving heb je ook de handgemaakte kaarsenfabriek in Kapula of het scheepswrakmuseum in Bredasdorp. Het pittoreske dorpje Arniston is enkel een half uur rijden van hier. Arniston is een 200 jaar oud vissersdorpje en gekend voor haar grote zeegrotten.

 

 

 

“Groter” Hermanus is gelegen langs een smale strook kust tussen de zee en de bergen. Het stadje is omringt met rotsige bergen, natuurreservaat en mooie zandstranden. Je kan er zwemmen, surfen of gewoon lekker relaxen. In de periode Juli tot november/december komen de Southern Right Walvissen hier kalveren en is het dé plaats bij uitstek om deze zoogdieren te zien. Er is een walvisfestival tijdens de eerste week van Oktober dat vele bezoekers naar hier lokt.

Het stadje Overberg werd genoemd naar een Hollandse leraar en herder, Hermanus Pieter die hier in 1830 waterbronnen ontdekte. Al snel spreidde zich het nieuws van deze wonderbaarlijke streek. Door de ideale ligging en de vele vis in de zee ontstond in 1904 het stadje Hermanus. Al vlug werd het een zeer populaire toeristische bestemming.

WESTKUST NATIONAAL PARK

 

Gesitueerd ten noorden van het dorpje Yzerfontein, het 18.000 hectare Westkust Nationaal Park is een ongerept natuurgebied met een prachtige lagune dat 16 km lang is en 4.5 km breed. Deel van het nationaal park zijn de eilanden Jutten, Malgas, Schaapen en Marcus. Het gebied is een belangrijke broedplaats voor zeevogels en steltlopers. Jaarlijks verschijnt een enorm bloementapijt in de lente (juli – augustus), dit is het tijdstip waarop het Postberg Natuurreservaat open is voor het publiek. Postberg biedt prachtige uitzichten over de lagune en Langebaan.

De ondiepe lagune is een geschikte badplaats en een pak minder druk dan de stranden van Hermanus, Houtbaai en de Atlantische kustlijn van het Kaapse Schiereiland.

 

 

 

 

THE CEDERBEG

 

De Cederberg is een steile bergketen, met valleien en pieken, die over 100 km van noord naar zuid loopt, tussen Citrusdal and Vanrhynsdorp. Een groot deel (71 000 ha) wordt beschermd door de Cederberg Wilderness Area. De hoogste toppen zijn de Sneeuberg (2028m) en de Tafelberg (1932m). De Cederberg is bekend om zijn zandsteenformaties die door de regen uitgesleten zijn en zo kunnen zij bizarre vormen aannemen. In enkele natuurlijke grotten kan je 'Sanafbeeldingen' zien. De vegetatie heeft ook een belangrijke waarde in deze regio en bestaat vooral uit Fynbos van de bergen. De flora varieert afhankelijk van de hoogte. Zo is er de Clanwilliam ceder en de zeldzame Sneeuwproteas. Er zijn kleine populaties bavianen, reebokken, klipspringers en grysboks, alsook roofdieren zoals de lynx, de Kaapse vos, de luipaard die je maar zelden ziet.

 

 

 

KAAPSE WIJNLANDEN

 

De Kaapse wijnindustrie en haar historische domeinen vormen een van de grootse schatten van het land.

De eerste druifplanten, afkomstig uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en Oost-Europa, werden in 1655 in de Kaap gebracht. Een paar jaar later, op 2 februari 1659, schreef Gouverneur Van Riebeek: “Vandaag voor het eerst, dankzij God, hebben de Kaapse druiven wijn geschonken.”

De wijnindustrie begon zich pas een paar jaar later echt te ontwikkelen. In 1679 stichtte Simon van der Stel de stad van Stellenbosch in een zonnige vallei ten Oosten van de Kaap.

Tussen 1688 en 1690 betekende de aankomst van de Franse Hugenoten een uitbreiding van de wijnindustrie en dit meer bepaald in de vallei van Franschhoek waar zij zich vestigden.

Op het einde van de 19de eeuw werden alle wijngaarden door de phylloxera vernietigd. Het is maar pas in 1918, dat de wijnproductie terug op peil kwam dankzij het invoeren van druifstokken afkomstig uit Zuid-Amerika die de ziekte konden weerstaan.

 

 

 

 

 

Constantia

Het in 1685 gebouwde woonhuis van een van de belangrijkste Nederlandse gouverneurs, Simon van der Stel, is een bijzonder mooi voorbeeld van Kaap-Hollandse architectuur: Groot Constantia. Tenwoordig is het een Nationaal Monument en zijn er waardevolle verzamelingen, oude meubels en schilderijen in ondergebracht. Het pand ligt zeer aantrekkelijk, midden in de wijngaarden. Hendrik Cloete, die het in 1778 kocht, bevorderde de wijnbouw en liet door de Franse architect L.M. Thibault een groot, ruim keldercomplex bouwen. De gevelsculpturen zijn gemaakt door de Duitse beeldhouwer Anton Anreith. Cloetes wijnen werden aan vele Europese hoven hooglijk gewaardeerd. De bloeitijd eindigde pas in 1860, toen de wijnluis zich in de Kaapprovincie begon te verspreiden. Tegenwoordig worden er weer druiven verbouwd. De wijn behoort tot de beste die het land te bieden heeft.

Franschhoek

Genesteld temidden de wijnranken van de Kaap ligt Franschhoek, een klein dorpje dat zijn naam dankt aan de Franse Hugenoten die zich hier in de vallei vestigden aan het eind van de 17de eeuw. Door de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 en de vervolgingen die erop volgden, waren veel Franse Hugenoten gedwongen te vluchten naar Nederland. De Nederlandse Oostindische Compagnie zocht op dat ogenblik vooral naar kolonisten om de Kaapse nederzetting te versterken. Vooral „Franse Hugenoten, speciaal zij die bedreven waren in wijnbouw en distillatie van azijn en sterke dranken“ waren meer dan welkom. Na een zeereis van 3 tot 6 maanden bereikten ongeveer tweehonderd Fransen in Hollandse schepen de Kaap. Vandaar werden ze overgebracht naar de gebieden die ze in concessie kregen in de vallei. Twee van die gebieden waren Drakenstein en Olifantshoek, dat al snel omgedoopt werd tot Franschhoek.

Paarl

Paarl is een groot commercieel centrum op de oevers van de Bergrivier, die omgeven is door bergen en wijnlanden. Ook binnen de stadsgrenzen zijn er wijngaarden en wijnboerderijen, inclusief de grote 'Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging', een coöperatieve die zowel de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie regelt als domineert. In de omgeving vindt u ook prachtige Kaaps Hollandse architectuur en enkele bekende monumenten van de Afrikaanse cultuur. Europeanen vestigden zich voor het eerst in de vallei tijdens de jaren 1680, Paarl ontstond in 1720. Paarl werd een centrum voor autoconstructie maar is het meest bekend voor zijn belangrijke rol in de ontwikkeling en de erkenning van het Afrikaans als een officiële taal.

Stellenbosch

De plaats is genoemd naar Simon van der Stel (Van der Stels bosch), die het gebied in november 1679 verkende toen het nog Wildenbosch geheten was, en zeer onder de indruk was van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. Nog in datzelfde jaar vestigden de eerste kolonisten er zich. Het is daarmee de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika na Kaapstad, dat zo'n vijftig kilometer ten westen van Stellenbosch ligt.

Stellenbosch is een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Voor toeristen is Stellenbosch vooral aantrekkelijk vanwege de vele oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Met name de Dorpsstraat is schilderachtig te noemen met Oom Samie se winkel. De vele eiken zijn een overblijfsel van de grote behoefte aan eikenhout in de begintijd van de wijnboerderijen. De van oorsprong Europese wijnboeren waren namelijk gewend hun wijnvaten van eikenhout te maken. Stellenbosch wordt daarom ook wel Eikestad genoemd. Omdat de eiken door het Zuid-Afrikaanse klimaat veel sneller groeiden dan in Europa, bleek het eikenhout al snel te sponzig, en dus ongeschikt, om wijnvaten van te maken.

Tulbagh

Tulbagh is een dorpje in de Tulbagh Valley en bevindt zich in de Witzenberg Municipaliteit, in de vallei dat men ‘Die Land van Waveren’ noemt. De dichtstbijzijnde dorpen zijn wolseley, Prince Alfred’s Hamlet, Gouda en Ceres in het Boland District van de West-Kaap Provincie.

De vallei werd reeds duizenden jaren geleden bewoont door de Bushmen en de Khoi bevolking. Het is pas 300 jaar geleden toen er land toegekend werd door de Nederlanse Gouverneur. Er waren toen evenveel Nederlandse als Hugenoten kolonisten. In de loop der tijden ontwikkelde het dorpje zich en de daarbij horende architectuur waarvoor het dorpje erg in trek is: Kaaps-Hollands, Edwardian en Victoriaanse woningen, stuk voor stuk uitgeroepen tot Nationaal Monument.

In 1969 werd het dorpje van de kaart geveegd na een krachtige aardbeving maar werd als snel terug heropgebouwd. Het historische dorpje en de Tulbagh Wijnroute zijn meer dan een bezoekje waard.

 

 

KLEIN KAROO - ROUTE 62

 

Route 62 meanders tussen Kaapstad, Oudtshoorn, de Tuinroute en Port Elizabeth.

Het is een populaire alternatieve route voor de N2 en beslist een stuk mooier landschap dan de N2. De route kreeg nieuw leven ingeblazen dankzij de wijnindustrie en dorpjes zoals Barrydale, Montagu, Ashton, Bonnievale, Robertson, McGregor, Worcester, Ceres, Wolseley, Tulbagh, Paarl en Wellington. Route 62 is de langste wijnroute ter wereld en biedt onderweg restaurants en wijnlandgoederen zoals Van Loveren Wine Estate nabij Robertson waar men bij elke grote gebeurtenis in de wereld een boom plant of ‘Viljoensdrif’ waar gasten kunnen genieten van een rivier boottocht met’Uncle Ben’. In Tulbagh hebben gasten de gelegenheid om Krone Borealis wijn te proeven terwijl men geniet van het prachtige uitzicht op het landgoed van de Twee Jonge Gezellen.

De spookkelder van de Opstal Wine Estate nabij Rawsonville is een combinatie van uitstekende wijn, keuken en de koude rilling op de rug tijdens een tochtje in de ‘onderwereld’ vol spinnewebben, wijnvaten en…spoken.

Montagu

Montagu, gesticht in 1851, is gelegen aan de rand van de Breede Vallei. De kleine stad is omringd door bergen en boerderijen die druiven en citrusvruchten kweken. Het is een ideale plaats om de 20ste eeuw te ontvluchten. Montagu is bevolkt met artiesten en telt menig oude gerestaureerde gebouwen waarvan er 23 als Nationaal Monument zijn benoemd.

Swellendam

Swellendam, gebouwd in 1746, was de derde Europese stad gesticht in Zuid-Afrika. Onafhankelijke boeren en handelaren verhuisden hoger op en waren dus niet meer onder het gezag van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie te Kaapstad. De Compagnie vestigde zich daarom te Swellendam in de Drostdy om verder te controleren. In de 19de eeuw, was de stad in de regio een belangrijk landbouw en administratief centrum geworden. Hedendaags, heeft de stad z’n charme behouden dankzij de voorbehoeding en restauratie van de talrijke oude gebouwen. Het Drostdy Museum is daarvan een prachtig voorbeeld.

 

TUINROUTE

 

De Tuinroute is deel van de Western Cape provincie en ligt langs de Indische Oceaan kust 500 km van Kaapstad. Het trekt zich uit in een prachtige kust vanuit Still Bay aan de westkant tot Plettenberg Bay aan het oostkant. De Tuin route stelt een heel mooie afwisseling van landschappen voor, van inheemse bossen tot lagunen en stranden van witte zand. Het geniet van een heel aangename en zachte klimaat. Zijn klimaat vergunt een verbazende bloei die zijn naam aan deze streek geeft.

Wilderness

Wilderness is een plaatsje vol bloemen en het Nationale Park bestaat uit een reeks meren die vroeger lagunes waren.  Het Nationale Park werd als eerste in het land uitgeroepen tot merendistrict. Het stadje is een kleine en stille badplaats op enkele minuten van het strand.  Het ligt aan de monding van de rivier Touws.  Nergens anders is de schoonheid en de nabijheid van de natuur zo uitgesproken mooi.

Plettenberg Baai

Vandaag is Plettenberg Baai het meest geliefde vakantieoord van de Tuinroute, die de laatste jaren serieus in omvang is toegenomen. De stad was de eerste "blanke" nederzetting in Zuid-Afrika. Een Portugees schip leed hier schipbreuk in 1630 en de bemanning bleef acht maanden in de baai die ze "Bahia Formosa" (prachtige baai) noemden. Later, in het midden van de 19de eeuw, vestigde zich in Plettenberg Baai een Noors walvisbedrijf. Nu is de baai bekend om zijn stranden en prachtige landschappen.

Oudtshoorn

Oudtshoorn, hoofdstad van de Kleine Karoo, is een bezienswaardig stadje waar Nederlandse gereformeerde kerken, synagogen en de overblijfselen van de weelderige huizen van de struisvogelmagnaten buren zijn. In de jaren 1850, was Zuid-Afrika uitvoerder van struisvogelpluimen. Enkele boeren rond Oudtshoorn kregen het idee om gezamelijk struisvogels te fokken in weilanden waar ze zich op een natuurlijke manier konden voortplanten. Een broedmachine werd hiervoor in werking gesteld. In 1875 telde men in het district van Oudtshoorn 2.159 struisvogels. De bloei kwam doordat er een warm en droog klimaat heerst, de goede kwaliteit van de grond en een goede bevloeiing van de rupsklaver velden. De Eerste Wereldoorlog maakte echter een einde aan deze industrie niet tegenstaande dat er op heden nog heel veel struisvogels in deze regio te vinden zijn.

Mosselbaai

De eerste Europeaan die in de baai toekwam in 1488 was de Portugese ontdekker Bartholomeus Dias en Vasco da Gama volgde zijn voorbeeld in 1497. Mossel Bay werd een plaats waar zeelui vers water en proviand konden inslaan.  In deze tijd was de baai voor deze groep mensen ook een punt waar ze post konden ontvangen of versturen.

Dit kleine, maar bekende oord wordt ook het juweeltje van de tuinroute genoemd.  Het is een stil en vredig plaatsje met vele gebouwen in zandsteen.

Havenactiviteiten en een olieraffinaderij hebben de baai uitgebreid.

 

 

Oudtshoorn

Oudtshoorn, the capital of the little Karoo, is a worthwhile sightseeing visit, where Dutch Reformed Churches, synagogues and the ostentatious remains of the old Ostrich farmer's estates lie. In the year 1850, South Africa was an exporter of Ostrich feathers. A few farmers in the Oudtshoorn area had the idea of forming a company, and start breeding ostriches in nearby grassy fields, where they could live naturally. To this end, an incubator was set up and put into regular use. In 1875, the district of Oudtshoorn had a total of 2.159 Ostriches. The conditions were indeed so optimal - a warm and dry climate, good quality soil, and plenty of lucern - that there was a huge boom in the Ostrich industry, and many farmers became very wealthy. Unfortunately, the First World War put an end to the success of this industry, although there are still plenty of Ostriches to be found in the district.

Knysna

Knysna is bekend als de parel van de Tuinroute. De aantrekkelijkheid van de stad is aan haar lagune gebonden. Dit kustmeer telt 13 km² en komt uit in de oceaan door een smal kanaal omgegeven door twee heuvels bekend als de hoofden (“The Heads”). Watersporten vormen de hoofdactiviteit op de lagune. De streek is ook wel beroemd voor zijn smaakvolle oesters. De omgeving is gevormd door heuvels bedekt met pijnbossen.

Tsitsikamma Nationaal Park

Het park ligt op een smalle strook aan de oostkust en strekt zich uit over 80 kilometer; van de lagune in Nature's Valley tot de monding van de Groot Rivier. Tsitsikamma was het eerste nationale marinepark in Afrika. Het biedt een verscheidenheid aan natuurlijk moois (witte zandstranden, dichte bossen en fynbos. De regio is bekend voor zijn prachtige wandelpaden en plaatsjes die voorbehouden zijn om te vissen of te duiken.

George

George is bekend als de "hoofdstad" van de Tuinroute, omdat deze moderne stad met vele transportmogelijkheden de ideale uitvalsbasis is voor toeristen. Deze stad is gevestigd op een kustvlakte tussen de Outeniqua-bergen en de Indische Oceaan, op een steenworp van de toeristische attracties die de Tuinroute te bieden heeft. George heeft voor elk wat wils; van mooie trektochten door de bossen en wandelingen langs prachtige stranden tot golffaciliteiten toe. De rust die George uitstraalt, verzekert de toerist van een aangenaam bezoek aan een zeer verscheiden attractiepunt van Zuid-Afrika.