Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

OOST-KAAP PROVINCIE

Steve Biko

Steve Biko is een apartheidsheld, geboen in Grahamstown en vermoord door de politie op 11 september 1977. Heel wat boeken zijn over de held geschreven evenals een bekende film.

Biko wou het ‘African Conciousness’ (Afrikaans bewustzijn) teweeg brengen in twee stappen ‘psychologische vrijheid’ en ‘fysische vrijheid’. In zijn strijd bracht hij heel wat geweldloze aspecten van Ghandi en Martin Luther King Jr. Biko was er zich van bewust dat fysische vrijheid nodig was binnen de politieke structuren van het apartheidsregime. Zijn geweldloze onderneming werd meer beschouwd als een tactiek dan een persoonlijke overtuiging. Zijn graf kan in Grahamstown bezocht worden.

De Oost-Kaap Provincie is de minst bekende provincie in Zuid-Afrika. Tijd dat de buitenlandse toerist dit prachtig stukje land bezoekt!

De provincie is één van de armste van het land. Vooral het voormalige thuisland Transkei is verarmd en veel plattelands mensen zoeken de grote steden op, op zoek naar werk. Denk maar aan de grote townships rond Kaapstad waarvan de meerderheid van de bewoners uit de 'Transkei' komt.

Niettemin, de provincie is het echte Afrika! De streek van Umtata is het geboorteland van wereldicoon Nelson Mandela. Een bezoek waard is het Nelson Mandela Museum in Umtata en zijn geboortedorp (waar hij ook woont) Qunu. Een andere erg aantrekkelijke streek is de omgeving van Howick met zijn gelijknamige waterval. Die streek lag ook aan de bron van de Lord of the Ring, de beroemde trilogie van JRR Tolkien. De afgelegen streek van Coffee Bay is beslist de moeite waard. Hier staat de 'Hole in the Wall' centraal, een natuurwonder dat in de Indische Oceaan uittorent.

Wie niet wenst te reizen in een malaria risico gebied kan meer dan aan z'n trekken komen in de Oost-Kaap. Er zijn een aantal 'Big-5' reservaten met hoog internationaal aanzien. Voorbeelden zijn Kariega Private Game Reserve, Lalibela Private Game Reserve, Pumba Private Game Reserve en Shamwari Private Gamer Reserve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grahamstown

Een erg prachtige streek en nog steeds onbekend bij het grote publiek. De streek van Grahamstown heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika – Frontier Country is een levendige mix van all het beste wat Zuid-Afrika te bieden heeft. De turbulente geschiedenis heeft gezorgd voor meer forten in de regio dan alle samen in het hele land.

Frontier Country is het historische ‘heartland’ van de Oost-Kaap en is een samensmelting van culturen: Khoi, Xhosa, boer en Brits. Allen hebben een rijk cultureel verleden.

Maak een wandeling door het historische centrum van het stadje en breng een bezoek aan het Observatory Museum dat één van de twee Victoriaanse Cameras Obscura ter wereld bezit. De andere is te vinden in Bath (UK). De camera projecteerd via een magische spiegel het stadje op een grote ronde tafel. Jaarlijks organiseert Grahamstown het tweede grootste kunst festival in het land na de Klein Karoo Kunste Feeste in Oudtshoorn.

Graaff-Reinet

Omstreeks 1770 kwamen de eerste Voortrekker Boeren aan in Graaff-Reinet na een lange reis uit de Kaap. Het bestuur in Kaapstad had toen totaal geen overzicht over wat aan ging in het verre noordoosten van de kolonie zodat al snel autonome instanties tot stand kwamen. Eén van de instanties was het oprichten van de locale Drostdy, zeg maar een magistraat woning.

De naam Graaff-Reinet is afgeleid van de toenmalige Kaapse Gouverneur Jacob van der Graaff en zijn echtgenote Cornelia Reinet.

De autonome drang was zo sterk dat er in 1785 een Republiek uitgeroepen werd. Dat was een kort leven beschoren want in datzelfde jaren daagden de Britten op die paal en perk stelden aan de autonomie. Aan het eind van de 19e eeuw brak de Anglo- Boeren Oorlog uit waarin Graaff-Reinet een centrale rol speelde. Vandaag zijn er meer dan 200 beschermde sites en gebouwen in de stad.

Graaff-Reinet ligt in het hartje van de Grote Karoo, een architectonisch juweel omringd door de Zondags rivier en het Camdeboo Nationale Park (het voormalige Karoo Nature Reserve) met zeer karakteristieke fauna en flora. De Vallei der Verlatenheid biedt vergezichten die tot 80 km reiken alsook het zicht op de vallei met de stad, de Spandau, (een grote dolorietberg aan de voet van de stad) en de Sneeuberg.

Addo Elephant National Park

Het park, opgericht in 1931 toen er nog maar 11 olifanten overbleven in de Eastern Cape, telt tegenwoordig 180 olifanten terwijl er hier vroeger honderden leefden. Ondanks dit grote aantal hebben de dikhuidige geen enkel probleem om hier te overleven, grotendeels dankzij de aanwezigheid van de spekboom met zijn vlezige bladeren waar de olifanten dol op zijn. Het park bevindt zich op 72 km van Port Elizabeth.