Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

NORTHEN CAPE PROVINCIE

This province is the largest province in South Africa, but also the least populated.  The mighty Orange River is the lifeline running through an area that becomes desert-like on the fringes of the Karoo and the Kalahari.  The Kalahari Gemsbok National Park is one of South Africa's major attractions and shares an unfenced border with Botswana, letting the game roam freely between the two countries.  To the North of the Orange River, where South Africa borders Botswana, there are sparsely wooded Acacia savannah and grasslands.  To the South, the Karoo offers its woody shrubs and succulents.  On the West coast of this province is the Namaqualand area, famous for its profusion of spring flowers (end of August to end of October). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze provincie is de grootste provincie in Zuid-afrika maar ook met het minst aantal inwoners. De machtige Oranjekleurige rivier is de reddingslijn die door een gebied loopt dat woestijn-achtig is op de randen van de Karoo en de Kalahari. Het Kalahari Gemsbok nationale Park is een van de belangrijkste Zuid-afrikaanse aantrekkingen en deelt een grens met Botswana en de Game Roam zwerft vrij tussen de twee landen. Naar het Noorden van de oranjekleurige rivier waar Zuid-afrika aan Botswana grenst, zijn er schaars bosrijke Acacia Savanne en weides. Aan het Zuiden biedt de Karoo zijn houtachtige struiken en succulent aan. Op de West-kust van deze provincie is het Namaqualand gebied, dat bekend staat voor zijn overvloed van bloemen (einde van augustus te beëindigen van oktober). Het centrale gedeelte van deze provincie is Kimberley, een naam die synoniem was met diamant in de 19 Eeuw, toen zij op een boerderij werden ontdekt is deze bezit geworden door Familie de Bier. Hoewel de "Groot Gat" van Kimberley al lang heeft verlaten, zijn er nog steeds belangrijke mijnen die in het gebied functioneren.

Die Groote Gat – Kimberley

Kimberley ontstond letterlijk rond een door de mens gegraven gat, ‘Die Groot Gat’. Oorspronkelijk een kleine heuvel bekend als de Colesberg Koppie, ware in 1871 diamanten ontdekt werden. Het observatie platform geeft een perfecte indruk over het 365 m diepe met de hand uitgegraven gat met een totale oppervlakte van 15.5 hectare. Tussen 1871 en 1914 werd er 25 miljoen ton aarde van de site verwijderd. De totale opbrengst was zo maar eventjes 14.5 miljoen karaat diamanten, waaronder de wereld beroemde ‘Blue Hope’, een enorme blauwe diamant dat te zien is in de Britse Kroonjuwelen in de Tower of London.

Augrabies Nationaal Park

The name of the falls derives from the Namaqua word for ’place of great noise’. The ravine is 18 km long and has several impressive cataracts. The main falls drop 56 metres, the Bridal Veil Falls on the north side, 75 metres. One of the most impressing facets of the park is the fascinating desert/riverine environment on either side of the river. The park has a harsh climate and it covers an area of 82,000 hectares and the flora includes kokerbooms, the Namaqua fig, several varieties of thorn trees and succulents. The park also has an excellent complex including a restaurant, open-air café, numerous cottages and a caravan park.

Kgalagadi Transfrontier Park

De voormalige naam van dit park was het Kalahari Gemsbok Park (opgericht in 1931) en is gelegen tussen de meestal droge rivierbeddingen van de Auob en de Nossob Rivieren in de Noord-Kaap. Het reservaat heeft een oppervlakte van 960.000 hectare, ruwweg de helft groter dan Kruger Nationaal Park. Dit uitgestrekte park sluit aan op het Gemsbok Nationaal Park in Botswana, samen een totale grote van 3.6 miljoen hectare! Het wordt inmiddels aanzien als één  van de grootste (in beide zin van het woord) op het Afrikaanse continent en nog meer, er zijn geen omheiningen tussen beide delen van het park. Toeristen mogen zelfs de grens oversteken zonder de nodige grens formaleiten (dan wel binnen de park grenzen).

De rote zandduinen en schaarse vegetatie en droge rivierbeddingen van de Nossob en Auob staan in schril contrast met de antilopen en roofdieren, een ideal plek om aan fotografie te doen. De Kgalagadi wordt ook aanschouwd als het paradijs voor roofvogels. Gemsbok, rode hartebeest, blauw wildebeest, springbok en eland worden vaak opgemerkt in de droge rivier beddingen.

De reistijd tussen de twee kampen: Twee Rivieren naar Nossob neemt 3.5 uur in beslag en 2.5 uur naar Mata Mata. Wie reist in dit afgelegen gebied moet zeker rekening houden met de reistijden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namaqualand National Park

Het Namaqua Nationaal Park werd in 1999 tot stand gebracht. Het park werd opgericht ter bescherming van één van de meest natuurlijke wonders van Zuid-Afrika: de jaarlijkse bloemen explosie en succulsanten (vetplantjes).

Het harde klimaat van de Karoo, een semi-woestijn is niettemin een prachtige omgeving in de zomermaanden (wel kan het erg warm worden). Het park bevindt zich in het Hardeveld, ook bekend onder de locale bevolking als de Namaqualand Klipkoppe. Deze ‘Klipkoppe’ bestaan uit rots fragmenten van bergen die zich over 50 km breed uitstrekken. De bergketen onderbreekt het lager gelegen Sandveld in het westen en het Bushmansland plateau in het oosten. Typische topografie in dit gebied zijn de grote karakteristieke graniet koppen omringd door zanderige alluviale valleien.

Het hoeft niet gezegd zijnde dat het harde klimaat uitermate geschikt is voor amfibieën en reptielen. In het droge westen zijn vele vogelsoorten te vinden en zoogdieren die zich aan de droogte kunnen aanpassen zoals springbok, klipspringer, steenbok, duiker, meerkat, baviaan, vleermuisoor vos, zwartrug jackhals, aardvarken, Afrikaans stekelvarken, caracal en luipaard.