Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

KWAZULU NATAL

Kwa-Zulu Natal

De provincie Natal heeft haar naam te danken aan Vasco da Gama, de ontdekkingsreiziger die de kust van dit gebied voor het eerst zag op Kerstmis van het jaar 1497. Door haar enorme diversiteit aan landschappen is Kwazulu Natal een echte microcosmos. De spectaculaire Drakensberg in het zuid-oosten, met pieken over 3000m, geeft het gebied een beeld van tijdloos Afrika. De uitlopers reiken tot de kust en omsluiten zo het binnenland. De kust zelf biedt een andere aanblik: subtropische stranden, opgewarmd door de warme Agulhas-zeestroming, en Durban, het industriele hart van de provincie.

De geschiedenis van de provincie was uiterst bewogen tot de eenmaking van Zuid-Afrika: de oorlogen tussen de Boeren en de Zulu’s en tussen de Britten en de Zulu’s (waardoor het Zulu-rijk onderworpen werd) en de oorlogen tussen de Boeren en de Britten zijn daar bloedige voorbeelden van. Door die veldslagen werden plaatsen als Blood River, Isandlwana en Rorkes’ Drift op slag onsterfelijk.

 

DURBAN

 

 

 

 

 

 

Durban is de derde grootste stad en de belangrijkste haven voor de algemeen cargo vervoer van Zuid-Afrika. De stad werd in 1823 opgericht en was in die tijd een klein commerciële trefpunt. Het telt nu meer dan 700.000 inwoners en is een van de meeste kosmopoliet stad van het land. De stad heeft een belangrijk gemeenschap van Indische oorsprong. De kust van Durban is ook een bekend voor haar mooie kusten en boeiende golven. Het maakt een goede toeristische bestemming voor de surfers uit.  Andere attracties in de stad zijn Ushaka Marine World (een water pretpark), de Durban Botanische Tuinen bekend om de prachtige orchideeën collectie; de Golden Mile of Gouden mijl, een prachtige promenade langs de stranden van de Indische Oceaan; de Oosters getinte overdekte markt...

BATTLEFIELDS

ZULULAND

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag enig iemand in de wereld om een naam van een Afrikaanse stam, het antwoord zal meer dan waarschijnlijk zijn ‘Zulu’. Het Zulu volk was eens de machtigste natie in Zuidelijk Afrika, een trots volk met sterke tradities ten noorden van de Thukela River.

Zululand was vele malen een strijdtoneel, vooral ten tijde van de beroemde Zulukoning ‘Shaka’. Nadat Shaka schoon schip gemaakt had in Natal kreeg hij het aan de stok met een nieuwe opkomende natie, die van de Voortrekkers, die zich in zijn land kwamen vestigen. Daarna kreeg het Zulu volk het aan de stok met de Britse Imperialistische troepen. De Zulu’s brachten de grootste militaire nederlaag toe aan het Britse leger om uiteindelijk het onderspit te moeten delven daar ze niets in te brengen hadden tegen de massa vernietigingswapens van de Britten.

Zululand biedt bezoekers traditionele landelijke Zulu dorpjes, bergpaden, snorkelen en duiken in de subtropische waters van de Indische Oceaan en een kleurrijke geschiedenis.

Isandlwana

Hier werd in 1879 een compleet Brits regiment door de Zoeloe-overmacht afgemaakt. De 25000 Zulu’s verrasten de 1200 soldaten.  Deze aanslag was het begin van de Anglo-Zulu-oorlog.

Slag om Rorke’s Drift

In navolging van de slag bij Isandlwana op 22 januari 1879, een Impi van 4500 Zulu krijgers gingen het Britse garnizoen van 140 man, gestationeerd bij de grenspost Rorke’s Drift, te lijf. Na een 11 uur lang gevecht dropen de Zulu’s af en lieten 600 man dood achter. 17 Britse soldaten vonden de dood. 11 Victoria Crosses en 5 Distinguished Conduct Meals werden uitgereikt aan de moedige soldaten van het garnizoen, tot nu toe nog steeds de grootste eerbewijs toekenning in Britse militaire geschiedenis uitgereikt voor één enkel veldslag.

Blood River

Blood River is een heilige plaats voor de Afrikanen. De slag werd op 16 december 1838 uitgevochten. Vierhonderd boeren met 64 ossenwagens werden omsingeld door duizenden Zoeloekrijgers. De Boeren vormden met hun wagens een cirkelvormige “lager” en openden het vuur. Drieduizend Zoeloes werden afgeslacht. Hun bloed kleurde het nabij gelegen riviertje rood. De Boeren beschouwden hun overwinning als door God gegeven en zwoeren elkaar eeuwig trouw.

Battlefields Tour met de Isibindi Zulu Lodge

De tour start ongeveer rond 0h30 en vertrekt naar het slagveld van Isandlwana, waar één van de grooste nederlagen van het Britse kononiale leger in de geschiedenis plaatsvond . De gids, Prince Sibusiso (hij heeft een diploma in Zuidafrikaanse geschiedenis en is vloeiend in Engels, Zulu en Frans) beschrijft de dramatische gebeurtenissen van de dag. Rond ongeveer 12h00 gaat de tour verder naar Rorke’s Drift waar je kan genieten van een lunch. Ook daar wordt heel de geschiedenis verteld alsook het museumpje bezocht . De gids vertelt met zo’n enthousiasme dat je je het gevecht in geuren en kleuren kan inbeelden en dat je er kippenvel van krijgt. Daarenboven gebeurde deze laatste veldslag tijdens een zonsverduisternis. Hierna keren de gasten terug naar de lodge.

Shakaland en de Zulu-Experience

Het authentieke Zuludorp neemt de deelnemers mee naar de boeiende geschiedenis van de Zulu-stammen. Typische Zulu-tradities worden op een zeer visuele manier voorgesteld: bierbrouwen, speerbouwen, huttenbouw, pottenbakken, weven en voorstellingen over de traditionele kleding, de Zulu-etiquette en de organisatie en sociale structuur van een Zulu-kraal. Het dorp is meer dan zomaar een attractie; het is een verrijkende ervarin die een beter inzicht biedt in de Zulu’s en hun intrigerende tradities.

HLUHLUWE - IMFOLOZI PARK

 

 

Het Hluhluwe-Imfolozi Park

Deze parken behoren tot de oudste parken van Zuid-Afrika. Hluhluwe Park werd in 1895 opgericht maar het is pas in 1989 dat het gebied van de Corridor Reserve toegevoegd werd. Met zijn oppervlakte van 96.453 ha is het eveneens het derde grootste wildpark in Zuid-Afrika. Het park bevat 85 verschillende wilde dieren waaronder buffels, gnoes, zebra's, giraffen, olifanten, dwergantilopen, reebokken, leeuwen, luipaarden, hyena's, bavianen en krokodillen. Bovendien zijn er verschillende soorten neushoorns: de veel voorkomende witte neushoorn en de moeilijk te lokaliseren zwarte neushoorn die zich steeds schuil houdt in zeer dichte struikgewas. Naast de vele zoogdieren is het park ook een thuishaven voor meer dan 400 soorten vogels. Let er wel op dat de poorten in het Hluhluwi-Imfolozi van 05.00u tot 19.00u open zijn in de zomer (1 november – 28 februari) en 06.00u tot 18.00u tijdens de winter (1 maart – 31 oktober).

Dumazulu Cultural Village

DumaZulu betekend de “Donderende Zoeloe” en is gelegen in het hartje van Zoeloeland, vlak bij het Hluhluwe-Umfolozi Park en de lagune en moeraslanden van St Lucia. De inwoners van de kraal maken deel uit van dit levende museum waar zij de tradities in stand houden zoals het maken van speren en schilden, potten bakken, manden weven en uiteraard ook de traditionele medische kunst van de Sangoma. Het bezoek culmineert met indrukwekkende en vibrerende Zoeloe dansen

MAPOTULAND

iSIMANGALISO NATIONAAL PARK  (voormalig Greater St. Lucia National Park)

Kosi Bay

Het Kosi Bay Nature Reserve is tegenwoordig deel van het iSimangaliso Nationaal Park. Kosi Bay wordt omringt door het Kosi Lake system, een prachtig waterrijk gebied bekend om vele vogelsoorten, krokodillen, nijlpaarden, neushoorn en antiloopsoorten.

De omgeving is vooral bekend om het uitgestrekte moeras en duinenwoud, kust graslanden en de grootste concentratie raphia palmbomen in Zuid-Afrika. Het Kosi Estuarium is een uitgestrekt mangrove gebied waarin alle 6 mangrove soorten groeien. Het mangrovewoud is onder beheer van KZN Wildlife (Ezemvelo) terwijl een bezoek aan het “Buhle Bemvelo Enkovukeni Mangrove Sanctuary” meer  dan een bezoek waard is. Het meest in het oog springend zoogdier is de Tongaland rode eekhoorn.

Elephant Coast

Een streek van meren en zonneschijn, gouden duinen en mysterieuze moerassen in het noorden van de KwaZulu Natal Provincie. Afgeleind met heuvels, kloven en ravijnen van de Lubombo Bergen in het westen, Mozambique in het noorden en de Indische Oceaan in het zuiden. Deze 900.000 hectare wildernis is enorm fragil, een gebied met vele contrasten, palmen, pelicanen en nijlpaarden. Het is ook de overgangszone tussen tropisch en subtropisch klimaat met 21 eco-systemen.

De regio sluit in de drie grote meren (St. Lucia, Sibyai en Nhlange), het Tembe Olifanten Park, Fomothini Pan, moerassen, Ndumo en Mkuze Wildreservaten, de itgestrekte Pongola vloedpan en het St. Lucia estuarium. De Elephant Coast verdiend zeker de prijs van mooiste wildernissen in Zuidelijk Afrika samen met Krugerpark, de Okavango Delta (Botswana), de Central Kalahari (Botswana) en Hwangev (Zimbabwe).

St Lucia

Het meer is in werkelijkheid ongeveer 60 km lang en op zijn breedste punt 10 km, maar slechts 2 meter diep. De verdamping van het wateroppervlak is zo sterk dat de watermassa soms noch door de neerslag noch door de toevoer van rivierwater op peil gehouden kan worden. Dit natuurlijke paradijs is een thuis voor waterdieren zoals nijlpaarden en krokodillen. Je kan er ook zwermen flamingo’s en pelikanen maar ook visardenden, reigers en vele andere vogelsoorten zien.

Mkuzi Game Reserve

60 km van Hluhluwe. Een Wildreservaat dat iets minder druk bezocht wordt dan de andere in de buurt. Gelegen tussen de Lebombo bergen in het westen en de dichte bossen aan de oevers van de Mkuzi Rivier in het oosten. Je ziet er wevervogels, impala’s, nyala’s, wrattenzwijnen, koedoe’s, giraffen, zebra’s neushoorns, nijlpaarden en krokodillen. Er is ook een veelsoortige vegetatie.

Phinda Privaat Natuurreservaat

Tussen de uitlopers van de Ubombo Mountains aan westelijke kant en de Indische Oceaan in het oosten, in Zululand, een van Afrika’s ecologsich meest gediversifieerde streken, ligt Phinda. Dankzij enorme inspanningen van natuurbeschermers is Phinda een van ‘s werelds bekendste reservaten geworden. Op 17 000 ha kan je zeven onderscheiden ecosystemen vinden, van palmsavanne en montaan bushveld over het zeldzame ‘sand forest’ tot het thornveld. Elk ecosysteem heeft zijn specifieke fauna en flora. Bovendien – in een van ‘s werelds meest gewaagde pogingen om verdwenen diersoorten te reintroduceren – leven olifanten, witte neushoorns, leeuwen, cheetahs nu samen met luipaarden, nuyala’s, giraffen en antilopen in het park. Phinda heeft op die manier de reputatie verworven Zuid-Afrika’s meest doordachte vermenging van toerisme en natuurreservaat te zijn.

Sodwana Baai

Sodwana Bay is deel van het uitgestrekte iSimangaliso Nationaal park en ligt aan de kust van de Indische Oceaan. Het is een paradijs voor hengelaars en duikers en wordt vooral in de vakantietijd druk bezocht. Behalve de duinbossen met zilvereiken, wilde vijgenbomen, strelitzia’s en een rijke vogelwereld zijn ook de koraalriffen en meertjes het vermelden waard.

 

 

 

 

 

 

DRAKENSBERGEN

 

Ukhahlamba Drakensgebergte

In het westen van Kwazulu Natal bereikt het Grote Randgebergte langs de grens met Lesotho zijn grootste hoogte. De hoogste top is Champagne Castle (3376 m). Tussen Bushman’s nek in het noorden is er over een afstand van ongeveer 250 km slecht 1 pas (Sani Pass). Er zijn buitengewoon veel soorten planten in dit gebied. Door het vele gras lijkt het gebergte ‘s zomers met een groen tapijt bedekt te zijn. In de dierenwereld lopen 12 soorten antilopen rond, er zijn af en toe luipaarden, jakhalzen en bavianen te zien en heel vaak kleine dieren zoals klipdassen. Onder de vele soorten vogels zijn de zeer zeldzame lammergieren (spanwijdte van de vleugels 3 m) en de zwarte adelaar.

 

 

 

Royal Natal National Park

Royal Natal National Park ligt in het noorden bij een bergformatie die Mont-aux-Sources heet.

Grenzend aan het park ontspringen de Tugela -en de Elandsrivier. Op een plaats valt de Tugelarivier meer dan 180 meter diep, waardoor deze waterval de hoogste van Zuid-Afrika is. De hoogste pieken in dit gebied zijn de Sentinel (3615 meter),de Eastern Buttress (3047 meter) en de Devil’s Tooth (3019 meter, een van de grootste uitdagingen voor bergbeklimmers). Het Mont-aux-Sources plateau bevindt zich op 3048 meter hoogte. Om dit plateau te bereiken, moet je een touwladder met meer dan honderd sporten bestijgen, maar het uitzicht is overweldigend.

Er zijn tal van wandelroutes door het ruige landschap, langs watervallen en langs plekken waar de San (Bosjesmannen) indrukwekkende rotstekeningen hebben achtergelaten.

Giant’s Castle Natur Reserve

Giant’s Castle is een panoramisch paradijs verscholen in de bergen van het centrale gedeelte van het Ukhahlamba Drakensberg Park. Het is recent uitgeroepen tot een “World Heritage” Monument. Dagtrips of meerdaagse wandelingen in deze regio zijn één van de meest populaire activiteiten in deze streek. Het silhouet van de enorme rotsen tegen de horizon doet denken aan een slapende reus ... vandaar de naam « Giant’s Castle ». Er is ook een specifieke plek waar de ornitoloog onder jullie kan uitkijken voor arenden en andere beschermde roofvogels, die daar tijden de wintermaanden vertoeven. In deze buurt vind je ook verschillende rotstekeningen die je een fantastisch beeld geven over de verdwenen San mensen. Vissers kunnen genieten van 15 kilometer uniek forelwater en de ornitoloog van 170 verschillende vogelsoorten. In 2003 vierde het park haar 100-jarig bestaan onder natuurbehoud. De heuvels in Giant’s Castle zijn bedekt met grassoorten die groen zien tijdens de lente en zomer en roestbruin tot goudkleurig in de winter. De majestueuze bergtoppen zitten vaak onder de wolken verborgen wanneer een zomers onweer afkoeling biedt van de hete dag, terwijl deze in de windermaanden vaak bedekt zijn met een witte sneeuwmantel. Openingsuren: zomer (Oktober tot Maart): 05h00 tot 19h00 en winter (April tot September): 06h00 to 18h00

Sani Pass

De Sani Pass is een spectaculaire bergpas op de grens met Zuid-Afrika en Lesotho, in het zuiden van de Drakensbergen. Het is de toegangspoort tot het ‘Dak van Afrika’, een prachtige panoramische route dat enkel toegankelijk voor 4x4 voertuigen. Dit is echt nodig want het weer in Lesotho kan erg snel veranderen, 4 seizoenen in één dag is er echt niet ongewoon. Wie geen 4x4 voertuig beschikbaar heeft kan een daguitstap maken naar de top van de bergpas om er dan te lunchen in de hoogste pub van Zuidelijk Afrika.

Vroeger was Sani Pass een ruig muildier pad dat afdaalde naar de Oostelijke Hooglanden van het oude Basutoland in Natal. Geharde mannen en vrouwen brachten toen mohair wol naar beneden om te verkopen of ruilen voor dekens, kledij, maïsmeel..kortom essentiële dingen om te overleven in het berglandschap van Lesotho.