Home   About us   Destinations Safari   Beach   Adventure & Sport  Family  Specials Contact us

                    

 

 

GAUTENG

De Zoeloenaam voor Johannesburg is e’Goli: stad van goud. De wereldstad Johannesburg is het resultaat van een besmettelijke ziekte: goudkoorts. In een eeuw tijd is de stad uitgegroeid van een grasvlakte tot een miljoenenstad. Waar goudzoekers in 1886 hun tenten opsloegen, staan nu wolkenkrabbers tegen elkaar aangedrukt. Johannesburg is het zaken-en industriecentrum van Zuid-Afrika. Hoeveel mensen er precies wonen is onbekend. Inclusief de voorsteden en omliggende townships, moeten het er rond de 7 miljoen zijn.

Pretoria is de administratieve hoofdstad van het land en zes maanden per jaar de zetel van de regering.  Met meer dan een miljoen inwoners, Pretoria schijnt nog zoals een provinciestad in vergelijking met de tumultueuze Jo’burg.

De streek was oorspronkelijk bezet door de Ndebele stammen die in dit vruchtbare dal van het kweken leefden. De eerste voortrekkers kwamen rond 1827 aan. De Generaal M.W Pretorius stichtte Pretoria in 1855 en gaf er haar naam ter herinnering aan zijn vader Andries Pretorius, held van Blood River veldslag. De stad telt met verschillende belangrijke plekken in de min of meer mystieke geschiedenis van de Afrikaner volk.

Soweto

Soweto, wat staat voor 'south-western township', ligt op 20 km van Johannesburg. Hier leven op 100 km² tussen 1.5 en 4 miljoen mensen (dit veranderd constand aangezien de bevolking erg mobiel is. Soweto is oorspronkelijk ontworpen om de zwarte arbeiders klasse weg te houden van de blanke woonbuurten. Soweto bestaat tegenwoordig uit de rijke buurt Diepkloof, hostels die gebouwd werden om zwarte mannen onder te brengen en squatter camps of de zogenaamde krottenwijken.

De inwonders van Soweto zijn een homogene groep, een etnische mix van zwarte bevolkingsgroepen. De grootste groep zijn de Zulu's zo'n 33%. De rijke klasse in Diepkloof en een erg kleine middenklasse in andere delen van Soweto zijn in schril contrast met de hoofdzakelijk erg arme bevolking. Het overgrote deel van de bevolking heeft geen vast inkomen en de werkloosheidsgraad is erg hoog tussen 50 en 80%.

Soweto heeft een cruciale rol gespeeld in de strijd tegen Apartheid. Het township stond virtueel aan de rand van oorlog in 1976, toen de studenten massaal op straat kwamen. Erg bekend is de schietpartij in datzelfde jaar, toen studenten in de rug geschoten werden door de politie. Een boegbeeld van die strijd is Hector Pieterson, een 13-jarige jongen die doodgeschoten werd. Zijn foto werd de wereld ingestuurd, zijn ontzielde lichaam gedragen door een jongen met zijn zus schrewend naast hun. De zus van de jongen werkt tegenwoordig in het museum dat naar hem opgedragen is.

Soweto is niet zomaar een andere toeristen attractie, het is de harde realiteit van een land dat enorm geleden heeft onder Apartheid. Gasten worden er zomaar op straat begroet met de typische Soweto 'smile'!

 

Lesedi

Cultural Village

Genesteld in het Bushveld aan de voet van de Magaliesbergen en slechts 1 uur rijden vanuit Johannesburg. Lesedi is een Multi-cultureel dorp waar families wonen met verschillende culturele achtergrond: Zulu, Xhosa, Pedi en de Basotho. Bezoekers aan het dorp kunnen overnachting in unieke traditionele hutten, genieten er van de Monati (lunch) en de Boma (diner). Voor het avondeten krijgen gasten een 20 minuten film voorstelling over de geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse volk en hun leefwijze, daarna volgt een dansvoorstelling.

Gold Reef City

Een ontspannende manier om eens een kijkje te nemen in de goudmijn industrie, op slechts 6 km van Johannesburg. Hier worden bezoekers in een mijnschacht genomen en zien het complete mijnproces, van goudwinning uit gesteente tot het smelten en gieten van hout in een vorm. Boven de grond is een pretpark met restaurants, pubs en zelfs een hotel.

De Wieg der Mensheid (Cradle of Human Kind)

Deze excursie neemt u terug in de pre-historie van de Sterkfontein Grotten. In de Sterkfontein werden fossielen gevonden die tot 3.5 miljoen jaar teruggaan en is tevens de eerste Zuid-Afrikaanse site dat uitgeroepen werd tot Wereld Erfgoed. Belangrijkste vondsten werden gemaakt in Swartkrans, Ploverslake, Drimolen en Gladysvale, elk stuk voor stuk een weelde aan cruciale fossielen voor palaeo-anthropologisch onderzoek, alles op slechts 45 minuten rijden van Johannesburg. De meest bekende site is Sterkfontein. Hier vond Dr. Robert Broom in 1936 fossielen van de ‘aapmens’. Tot op de dag van vandaag wordt deze vondst beschouwd als de oudste menselijke resten. Er is een interessant inter-actief museum met restaurant en hotel.